2020. június 3. szerdaKlotild
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A kisebbségek nyelvhasználatát szabályozó, 2001/215-ös törvény módosítását kéri több jogvédő szervezet is Románia Kormányától

2017. május 31. 10:05, utolsó frissítés: 11:46

Az Identitás Szabadságáért Jogvédő Csoport (AGFI), a Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO), és a Politeia egyesület az Agerpres hírügynökséghez is eljuttatott közleményében felidézi, hogy Románia több ízben hangsúlyozta itthon és külföldön: prioritásként kezeli a nemzetközi egyezmények tiszteletben tartását. Ennek értelmében az aláírók kérik, hogy a kormány tartsa magát nyilvánosan hirdetett vállalásaihoz, valamint a Szociáldemokrata Párt (PSD) - Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) és az RMDSZ közti megállapodáshoz, következésképpen a nemzetközi egyezményekkel összhangban módosítsa a közigazgatásban való kisebbségi nyelvhasználatra vonatkozó jogszabályt.

A civil jogvédők többek közt "szóban és írásban is többnyelvű közigazgatást", többnyelvű formanyomtatványok kibocsátását, többnyelvű utcai táblák elhelyezését és a hagyományos helymegnevezések feltüntetését kérik, ahol azt a törvény indokolja, valamint azt, hogy csökkentsék a mindehhez szükséges kisebbségi számarány-küszöböt.

Az aláírók felidézik, hogy Románia már 1995-ben ratifikálta a nemzeti kisebbségek jogait védő keretmegállapodást, majd 2008-ban a regionális és kisebbségi nyelvek európai chartáját. A PSD-ALDE-RMDSZ közti, 2016. december 21-én megkötött együttműködési egyezmény 7. pontja szintén a kisebbségi nyelvi jogok védelmét és az erre vonatkozó törvényi keret jobbítását irányozza elő - teszi hozzá a közlemény. "Fontos megjegyezni, hogy mindezen megállapodások és egyezmények aláírása után a román állam nem tartotta magát vállalt kötelezettségeihez, ami a jogharmonizációt illeti" - írják.

Az RMDSZ május 23-án nyújtotta be módosító javaslatait a 215-ös, helyi közigazgatásról szóló törvényhez. A módosítások révén a szövetség jelentős változásokat kíván elérni az anyanyelv-használat területén. "Egyrészt 20%-ról 10-re csökkentenénk az anyanyelv-használati küszöböt, és bevezetnénk egy újnak számító kedvezményes küszöböt is azért, hogy közösségünk még több tagja méltósággal élhessen magyarként településén. Ami szintén ennyire fontos, az az, hogy szankciókat is javasolunk azért, hogy pénzbírságot kelljen fizetniük a törvény be nem tartása esetén az önkormányzatoknak, valamint a települések közintézményeinek" - hangsúlyozta Kelemen Hunor szövetségi elnök azt követően, hogy az RMDSZ múlt kedden iktatta módosító javaslatait.

A közlemény szerint a törvényben egyértelművé tennék a félreérthető, illetve szándékosan és rosszindulatúan félreértelmezhető passzusokat, javaslataikat azokból a nemzetközi egyezményekből - Keretegyezmény a Nemzeti Kisebbségek Védelméről, Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartája - vezetik le, és teszik a jogrend részévé, amelyeket Románia ratifikált, de a valóságban sosem érvényesített. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS