2019. december 10. keddGombóc, Judit
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sztrájkőrséget áll négyszáz tanügyi alkalmazott a parlament előtt

2017. május 31. 14:52, utolsó frissítés: 15:45

A parlament épülete előtt gyűltek össze a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetségének (FSLI) képviselői az egységes bértörvény tervezete ellen tiltakozva.

Constantin Rada, a Dolj megyei szakszervezeti szövetség elnöke az AGERPRES hírügynökségnek úgy nyilatkozott: amennyiben a kormánykoalíció nem módosít a tanügyi alkalmazottak bérein, jövő héten szavazást tartanak annak eldöntésére, hogy június 12-én bezárják-e az iskolákat.

A szakszervezeti bizalmi szerint az új bértörvény az utolsó kategóriába sorolja a tanügyet, ezért a szakszervezetek az iskolák bezárását fontolgatják június 12-étől kezdődően.

Constantin Rada azt is elmondta, hogy a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége nem kapott engedélyt a parlament előtti tüntetésre a bukaresti polgármesteri hivataltól, noha időben kérelmezte azt.

A szakszervezeti vezető kifejtette: jelenleg a tanügyben elérhető maximális fizetés az államelnök bérének 22%-a, ez az új bértörvény alapján legtöbb 1 százalékkal fog emelkedni 5 éven belül, tehát maximum 23%-a lesz az államfő bérének. Ők azonban azt követelik, tette hozzá Rada, hogy a tanügyben elérhető maximális fizetés elérje az államelnök bérének 35%-át, mert ehhez az értékhez arányítva számolják majd ki a kezdő tanárok fizetését is.

Rada szerint a tiltakozó akció nem tüntetés, hanem csak sztrájkőrség, amelyen körülbelül 400 szakszervezeti tag vesz részt Bukarestből és a környező településekről.

A szakszervezetek további tiltakozó megmozdulásokat terveznek a pünkösdi ünnepek utánra. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS