2020. július 5. vasárnapEmese
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Miguel Maury Buendía érsek is a Római Katolikus Teológiai Líceum helyzetéről beszélt Marosvásárhelyen

2017. május 31. 20:36, utolsó frissítés: 20:36

A helyi hatóságok, a római katolikus egyház képviselőivel és politikusokkal egyeztetett szerdán Marosvásárhelyen Miguel Maury Buendía érsek, a Szentszék romániai apostoli nunciusa a Római Katolikus Teológiai Líceum ügyében. A kétórás megbeszélést követően az apostoli nuncius azt mondta, megvan az akarat a helyzet rendezésére.

"Számomra rendkívül pozitív eredmény, hogy minden oldalon sikerült visszaállítani a bizalmat. A technikai problémákat elmagyarázza a prefektus, aki sokat segített abban, hogy kimozduljon az ügy a holtpontról. (...) Az én üzenetem az, hogy mindenki legyen nyugodt, mert azt láttam, hogy megvan az akarat a helyzet rendezésére, és lennie kell megoldásnak" - nyilatkozta Miguel Maury Buendía érsek.

Lucian Goga Maros megyei prefektus elmondta, az érsek jelenlétében folytatott tárgyaláson az ügyben érintett felek megállapodtak, hogy a Római Katolikus Teológiai Líceum tanulói az épületben maradnak mindaddig, amíg sikerül megoldást találni az iskola működtetésére.

"Az excellenciás úr egyetlen javaslattal értett egyet: a gyermekeknek az épületben kell maradniuk, a tanfelügyelőségnek és a helyi tanácsnak megoldást kell találnia erre. (...) Az Excellenciás úr két órán át türelmesen végighallgatott, higgadtságra, bölcsességre intett mindenkit, és elfogadta a prefektúra javaslatát - amely az egyetlen járható és törvényes út -, miszerint a helyi tanács fogadjon el egy határozatot az iskola megalapításáról" - nyilatkozta Lucian Goga.

A prefektus biztosította az érintetteket, hogy a prefektúra jogi osztálya tanácsokkal látja el a helyi tanácsot, hogy a Római Katolikus Teológiai Líceum megalapításáról szóló új határozat megkaphassa a törvényességi jóváhagyást.

"Arról van most szó, hogy törvényes keretek között megalapítsuk a Római Katolikus Teológiai Líceumot, mert ez képezi a vita tárgyát, hogy törvény szerint létezik-e vagy sem a líceum" - mondta Goga, hozzátéve, hogy a helyi tanács, a tanfelügyelőség, a prefektus és az önkormányzat illetékeseinek tárgyalásokat kell folytatniuk annak megállapítása érdekében, hogy a tanintézet törvényes megalapításáig "melyik oktatási intézményhez íratják be a tanulókat".

A Római Katolikus Teológiai Líceum működése körüli problémák 2016 novemberében kezdődtek, amikor az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) bűnvádi eljárást indított Ştefan Someşan volt tanfelügyelő és Tamási Zsolt-József volt igazgató ellen az iskola létrehozásával kapcsolatos ügyben. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS