2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Először ünneplik munkaszünettel Romániában a nemzetközi gyermeknapot

2017. június 01. 12:01, utolsó frissítés: 12:01

Először ünneplik munkaszünettel Romániában a nemzetközi gyermeknapot, miután tavaly a parlament június 1-jét is beemelte a munkatörvénykönyvben szereplő hivatalos munkaszüneti napok közé.

A törvénymódosítást 2016 októberében, két hónappal a parlamenti választások előtt egyhangúlag fogadta el a bukaresti képviselőház.

A képviselői indítványként beterjesztett, valamennyi frakció által támogatott törvény indoklása szerint a munkavállalók gyakran azzal szembesülnek, hogy nehéz egyensúlyt teremteniük a karrier és magánélet között, a család anyagi jólétét célzó, egyre több munkát pedig valójában azok a gyermekek sínylik meg, akikre hivatkozva a szülők bevállalják az áldozatot. A túlságosan elfoglalt, sokszor türelmetlen szülők magukra hagyott gyermekeinek általában egyetlen dolog hiányzik: a szülők fizikai jelenléte - olvasható a törvény indoklásában.

A gyermeknapi munkaszünettel azt akarták elérni a kezdeményezők, hogy a szülők legalább ezen a napon idejüket gyermekeiknek szentelhessék, anélkül, hogy anyagi veszteségként kellene számolniuk azzal az idővel, amit gyermekeikkel töltenek - teszik hozzá.

Az önkormányzatok többsége családi programokkal igyekezett emlékezetessé tenni az első hivatalosan is ünneppé nyilvánított gyermeknapot.

Csütörtökön ötnapos vakáció is kezdődött nemcsak az iskolás gyerekek, hanem a közalkalmazottak számára is, mivel a kormány (később ledolgozandó) pihenőnappá nyilvánította pénteket, összekötve a gyermeknapot az ortodoxok és nyugati keresztények által idén egyszerre ünnepelt pünkösddel.

Június elsejét a nemzetközi nőszövetség 1949-es moszkvai kongresszusa tette meg a gyermekvédelem nemzetközi napjává, de az utóbbi évtizedekben már inkább gyermeknapként vonult be a köztudatba. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS