2020. február 19. szerdaZsuzsanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

10-ből 4 romániai családban alkalmaznak testi fenyítést gyereknevelési módszerként

2017. június 01. 12:48, utolsó frissítés: 12:50

10 megkérdezett személy közül 4 azt mondta, hogy családjában gyereknevelési módszerként testi fenyítést alkalmaznak. Az esetek 87%-ban az anya az, aki nevelési eszközként használja a gyerekkel szembeni fizikai erőszakot - derül ki az IRES kutatóintézet által készített felmérésből.

A gyerekek nevelésében a testi fenyítés alkalmazásáról a megkérdezettek 48%-ának jó és nagyon jó a véleménye. A pofon alkalmazásáról azonban kevesebben vélekedtek pozitívan, 10 megkérdezettből 7-en azt mondták, hogy a pofozás sérti a gyerekek jogait.

A 6 és 17 év közötti gyerekek szüleinek 20%-a számolt be arról, hogy gyereke más gyerekek részéről szenvedett el zaklatást, erőszakot, és 12%-uk arról számolt be, hogy a gyerek pedagógusa az elkövető.

A szülőknek a gyerekek életében való részvételére vonatkozó kérdésre adott válaszok szerint az anya és az apa egyenlő mértékben vesz részt a gyerek jövőjét illető döntések meghozatalában (79%), az iskolaválasztás kapcsán a megkérdezettek 76%-a válaszolta azt, hogy közösen dönt a két szülő.

A gyerekek táplálását és szabadidejének eltöltését illető döntéseket legtöbb családban az anya hozza meg (37%). 10 családból 6-ban az anya megy el a szülői értekezletekre, mindkét szülő részvétele a családoknak 27%-ban figyelhető meg, csak a családok 6%-ban mennek el kizárólag az apák ezekre a gyűlésekre.

A felmérésben résztvevők kétharmada a gyereket is bevonja annak jövőjét illető döntések meghozatalába, 22%-uk csak néha kéri ki a gyereke véleményét. A megkérdezettek egyharmada bevallotta, volt rá példa, amikor tanácstalannak érezte magát a gyerekével kapcsolatos valamilyen döntést meghozatalakor. Ha valamilyen, a gyerekkel kapcsolatos problémát kell megoldani, a szülők leginkább a pedagógusok segítségét kérik, majd a sorrendben a rokonok (46%), barátok (29%) és pszichológusok (28%) következnek.

Gyereknevelési kérdésekben a felmérésben résztvevők 39%-a az interneten keresgél, információs forrásként szolgál még a tévé (26%), az újságok és publikációk (22%), a rádió (14%). A szülőképző kurzusokat a szülők 12%-a említette.

10-ből 9 szülő mondta azt, hogy hallgat rá a 4-17 éves gyereke, 70%-uk szerint a gyerek mindkét szülőjére hallgat. 16% mondta azt, hogy inkább az anya, 8% pedig azt, hogy inkább az apa az, akire hallgat a gyerek.

A felmérés 769 nagykorú, szülő (90%), nagyszülő (8%) vagy nevelő (2%) bevonásával készült, akik legalább egy gyereket gondoznak. Az adatfelvétel május 23 és 30 között történt, a hibahatár 3,6%-os. (mediafax)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS