2020. február 22. szombatGerzson
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rómából a csíksomlyói búcsúra érkezik a MISERICORDIA installáció

2017. június 01. 13:06, utolsó frissítés: 13:06

A pünkösdi búcsú alkalmából Csíksomlyó hegyén, a Nyeregben állítják ki a MISERICORDIA installációt, amelyet az Irgalmasság (Misericordia) Szent Évében, 2016. október 13-tól egy hónapon keresztül a római Angyalvár közelében láthattak az érdeklődők. Az installáció a magyar állam ajándéka volt Olaszországnak, Rómának, valamint tiszteletadás a Szentszéknek. Az installáció elkészítését, kihelyezését a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alap támogatta.

Az installáció idén a katolikus vallású székelyek híres Mária-kegyhelyén, búcsújáróhelyén és szellemi életének több évszázados központjában, Csíksomlyó hegyén, a Nyeregben is kiállítják.

"Nem véletlen a helyszínválasztás, hiszen Csíksomlyó a hit, a kultúra központja volt és maradt az évszázadok alatt. Ennek a hitvilágnak a megtartó ereje elevenen él nemcsak a székelység, hanem az egész magyarság tudatában. A Nemzetpolitikai Államtitkárság a nagy sikerű kiállítás Székelyföldre szállításával nemcsak Csíksomlyót, mint vallási központot kívánja megerősíteni, hanem az installációnak köszönhetően a csíkszeredai magyar közösség kiemelt turisztikai látnivalóval való bővülését is szolgálni kívánja" - áll a Nemzetpolitikai Államtitkárság Nemzetpolitikai Stratégiai Tervező és Tájékoztatási Főosztályának közleményében.

A felirat előtt köszönti Potápi Árpád János, Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára azt a kétszáz, diaszpórából és szórványból érkező fiatalt, akik a Rákóczi Szövetség jóvoltából részt vehetnek a csíksomlyói búcsún. A találkozóra közvetlenül a szombati nagymise után kerül sor.

"A műalkotás 12 db háromdimenziós betű révén illusztrálja a Misericordia (Irgalmasság) szót. A betűkön található képek, a populáris megjelenés mellett, mély üzenetet hordoznak. Hátoldalukon a projektben résztvevő magyar, illetve olasz művészek irgalmassággal kapcsolatos reflexiói olvashatóak" - áll még a közleményben.

A Nemzetpolitikai Államtitkárság Nemzetpolitikai Stratégiai Tervező és Tájékoztatási Főosztálya szerint tekintettel arra, hogy Szent Márton jubileumi éve egybeesett a Ferenc pápa által meghirdetett Irgalmasság Évével, az installáción megjelenítésre kerül többek között az 1700 évvel ezelőtt Pannóniában született szent is. Az installáció utolsó betűje a csíkszeredai Márton Áron-szoborcsoportból ragadott ki egy részletet. A hátoldalán található felirat kiemeli: „Márton Áron a második világháborúban es a kommunista diktatúra idején volt Erdély püspöke, azokban az istentelen, vészterhes időkben tudott reményt nyújtani és Krisztus irgalmas szeretetét közvetíteni. (…) Bérmaútjai ünnepszámba mentek, beszédei, körlevelei az Isten gondolatának megfelelő, igazságos társadalmi rendet hirdették, erősítve az egyházukhoz hű emberek hitét, és éltetve a reményt, hogy az elnyomás nem tarthat örökké.”

A főosztály közleménye kiemelte, az installáció különlegessége, hogy a 21. század modern kommunikációs vívmányait és a hozzá tartozó interaktív applikációkat felhasználva lehetőséget nyújt a befogadó számára, hogy szerves és aktív részévé váljon az alkotásnak. A Street view - Interaktív Live technológia alkalmazásával a projekt a világ minden pontján látható lesz a közösségi médiafelületeken és az erre elkészített webes oldalakon. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS