2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elek Levente lesz az USR ügyvivő elnöke

2017. június 02. 13:32, utolsó frissítés: 13:32

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) statútuma értelmében a párt kongresszusán legtöbb szavazatot szerzett alelnök, azaz Elek Levente lesz az USR ügyvivő elnöke, miután Nicuşor Dan pártelnök csütörtökön bejelentette lemondását. A párt országos bürója nagy többséggel úgy döntött, hogy 15 napon belül összehívja a politikai bizottságot.

"Szerdai, március 31-ei gyűlésén a Mentsétek meg Romániát Szövetség országos bürója szavazattöbbséggel úgy döntött, hogy az USR szembehelyezkedik az alkotmány 48. cikkelyének módosítására vonatkozó indítvánnyal. A jelenlegi meghatározás (a család fogalmának meghatározása - szerk. megj.) tökéletesen működött 25 éven át, semmiféle hátrányt nem jelentett társadalmunk hagyományos vagy modern értékeire nézve' - olvasható az USR országos bürójának közleményében, amely hozzáteszi, hogy a népszavazás csak kettészakítaná a társadalmat, anélkül, hogy megoldást nyújtana valós problémáira.

Nicuşor Dan képviselő csütörtökön jelentette be a parlamentben, hogy lemondott a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöki tisztségéről és párttagságáról is, figyelembe véve többek közt a párt országos bürójának döntését, amikor a család meghatározására vonatkozó alkotmánymódosítás ellen szavaztak.

"Három fontos indokom volt erre. Az egyik: meggyőződésem, hogy a legrosszabb dolog ami Romániában történhet jelen pillanatban az, hogy a fő vitatéma nem az, hogy ki lop, ki nem lop, hanem az, hogy ki védi a hagyományokat és ki nem. Így akik lopnak 20 év múlva is lopni fognak és azt fogják mondani, hogy a hagyományokat védik és ez nagy veszély Romániára nézve. Második ok: kötelességem van azokkal szemben , akik ránk szavaztak. A családra vonatkozó téma nagyon fontos mindenki számára, ez egy intim téma, amely függ az identitástól és a vallásosságtól. Sokuk számára fontos ez, még akkor is, ha a társadalom nem tartja most fontosnak és az USR-re szavaztak olyanok személyek is akik ellenzik a népszavazást és olyanok emberek is, akik támogatják, szent meggyőződésem, hogy az USR-nek mindenkihez szólnia kell" - magyarázta Nicuşor Dan egy sajtótájékoztatón.Az USR elnöke szerint a harmadik ok a lemondására a becsület kérdése.

Nicuşor Dan hozzátette, továbbra is a román politikai élet "rendelkezésére áll", de az USR rendelkezésére is, amennyiben a politikai bürónál magasabb fórum újragondolja a párt szerdai döntését a család meghatározására vonatkozóan. (Agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS