2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Románia is pályázik az ENSZ Biztonsági Tanácsának nem állandó tagsági helyére

2017. június 03. 13:26, utolsó frissítés: 13:26

Románia is pályázik az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) Biztonsági Tanácsának (BT) nem állandó tagsági helyére 2020-2021-ben. A pályázatnépszerűsítő kampány hivatalos megnyitójára az ENSZ New York-i székhelyén került sor pénteken, Teodor Meleşcanu külügyminiszter részvételével.

A külügyi tárca közleménye értelmében az eseményen a diplomáciai testület számos tagja és több magas rangú ENSZ-tisztségviselő is jelen volt. Az ország pályázatának mottója: Románia: tartós elkötelezettség a béke, az igazság és a fejlődés mellett.

Beszédében Meleşcanu kiemelte, fontos pillanat ez a romániai diplomácia számára, egy újabb nem állandó tagság betöltése stratégiai vállalás, illetve olyan cél, amelynek eléréséért a teljes politikai paletta küzdeni fog.

"Igen összetett világban élünk, amelyben nap mint nap új kihívásokkal kell szembenéznünk. Egy olyan szervezetre, mint az ENSZ - amely a béke záloga és a megfelelő platform arra, hogy minden helyzetben megtaláljuk a legjobb megoldásokat - nagyobb szükség van most, mint bármikor. Továbbra is meggyőződésem, hogy az ENSZ az elkövetkezőkben is megtalálja a leghatékonyabb eszközöket arra, hogy válaszoljon a globális kihívásokra. Románia is hozzájárul majd az erre irányuló közös törekvésekhez, és osztozni kíván a nemzetközi válsághelyzetek megoldásának felelősségén" - hangsúlyozta a román külügyi tárca vezetője.

Négynapos New York-i tartózkodása alatt Teodor Meleşcanu találkozott Antonio Guterres ENSZ-főtitkárral, a szervezet politikai ügyekért felelős igazgatójával, Jeffrey Feltmannal, illetve az ENSZ békefenntartási műveletekért felelős helyettes főtitkárával, Jean-Pierre Lacroix-val, ugyanakkor egyeztetett az ENSZ több földrajzi csoportjának képviselőivel, ismertetve velük azokat az érveket, amelyek Románia pályázata mellett szólnak.

Románia nem első ízben töltené be az ENSZ Biztonsági Tanácsa kelet-európai választási csoportja egyetlen nem állandó tagjának helyét: 1955-ös felvétele óta 1962-ben, 1976-1977-ben, 1990-1991-ben és 2004-2005-ben is részt vett a BT munkájában. A 2020-2021-es nem állandó tagságról 2019 júniusában döntenek. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS