2019. december 11. szerdaÁrpád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Helytelenítik a diákszövetségek, hogy a tanárok az érettségi alatt tiltakozzanak a béremelés elhalasztása miatt

2017. június 08. 10:32, utolsó frissítés: 10:37

A Romániai Magyar Középiskolások Szövetsége, az Országos Diákszövetség és a Konstancai Diákegyesület határozottan helyteleníti az Országos Közoktatási Szakszervezet (FSLI) vezetőségének kezdeményezését, miszerint az érettségi vizsgák alatt tanári tiltakozásokra kerülhet sor - közölte a MAKOSZ.

Mint írják, a kezdeményezés megakadályozhatja a vizsgák megfelelő lezajlását, ezzel a felsőoktatási intézményekbe való fekvételi eljárást is esetlegesen ellehetetlenítve.

A tüntetés tárgya a szakszervezeti képviselők ahhoz köthető elégedetlensége, hogy a kormány elnapolta a korábban tervezett közalkamazotti béremelést.

"Múltbeli állításainknak megfelelően, támogatjuk a tanárok jövedelmének növelését, azonban létfontosságúnak véljük, hogy ennek kiharcolása ne birhasson negatív hatással diákok százezreire. Meglátásunk szerint a diákok nem lehetnek e konfliktus következményeinek elszenvedői, ezért indokoltnak tartjuk az érettségi vizsgák szokványos keretek közötti megszervezését, ezzel biztosítva, hogy egyetlen diák sem sem lesz hátrányos helyzetben a tanári tiltakozások miatt. Végtelenül méltatlannak tartjuk, hogy egy érdekképviseleti szerv középiskolásokat áldozzon fel céljainak elérésének érdekében" - áll a MAKOSZ közleményében.

A diákszervezetek felszólítják a szakszervezetet, hogy törekedjen párbeszéden keresztül kiharcolni követeléseit, olyan módon, hogy ez semmilyen körülmények között ne módosítsa az érettségi vizsgák korábban megszabott lezajlását. Téves döntés lenne a közoktatás elsődleges haszonélvezőit e problémába bevonni, e ténynek belátására reméljük a tanárok képviselőit késztetni - írják.

Az érettségi kedden kezdődött a román nyelv és irodalom szóbelivel, az utolsó (írásbeli) vizsga pedig június 30-án lesz. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS