2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sztrájkolnak a kolozsvári és a bukaresti hatodik kerületi tanügyi szakszervezetek

2017. június 12. 08:36, utolsó frissítés: 09:01

Hétfőn sztrájkba lépnek a tanügyi szakszervezeti szövetség kolozsvári és bukaresti hatodik kerületi tagjai - közölte az AGERPRES hírügynökséggel Simion Hăncescu, a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetségének (FSLI) elnöke vasárnap.

Hăncescu szerint egyes tanügyi szakszervezetek függetlenséget élveznek és önálló döntéseket is hozhatnak, még akkor is, ha a föderáció egészében képviseletük nem éri el az 50 százalék plusz egy fős arányt.

A bukaresti tanárok hangsúlyozták, hogy az érettségit nem befolyásolja a sztrájk. A 8. és 12. osztályt most végzettek kivételével a diákoknak ez az utolsó tanítási hetük. A sztrájkoló tanárok nem tartják meg az óráikat.

Május végén Simion Hăncescu bejelentette, hogy a szakszervezeti szövetségen belül szavazást kezdeményez arról, hogy kezdjenek-e sztrájkba június 12-étől.

A Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége a közelmúltban sztrájkőrséget tartott a parlament épülete előtt, így fejezve ki elégedetlenségét az egységes bértörvény tervezetével kapcsolatban.

A terevzetet szerdán fogadta el döntő fórumként a képviselőház.

Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter szerint a tanügyi alkalmazottak béreinek megemelését azért halasztották 2018 márciusára, mert a jogszabály-tervezethez számos módosító javaslat érkezett, és tartaniuk kell magukat a 2020-ig előirányzott 32 milliárd lejes kerethez.

A munkaügyi miniszter emlékeztetett, hogy idén már 6 milliárd lej értékben eszközöltek béremeléseket, többek közt a tanügyben, az egészségügyben ;s a kulturális intézményekben. (agerpres, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS