2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Madéfalván volt a legalacsonyabb a részvétel az időközi helyhatósági választásokon

2017. június 12. 08:47, utolsó frissítés: 08:59

Az országban a legalacsonyabb részvételi arányt Madéfalván mérték a vasárnapi polgármester-választásokon. A Hargita megyei településen a szavazásra jogosultak mindössze 14,65%-a adta le voksát.

A Központi Választási Hatóság adatai szerint a 21 órai urnazárásig a község két szavazóirodájában összesen 335 személy adta le a voksát a szavazásra jogosult 2286 -ból.

Az alacsony érdeklődés azzal is magyarázható, hogy a polgármesteri tisztségre egyetlen személy jelöltette magát, Csibi József az RMDSZ színeiben.

A madéfalvi elöljárói szék azt követően üresedett meg, hogy a bíróság jogerős döntéssel összeférhetetlenséget állapított meg a korábbi polgármester, Szentes Csaba (RMDSZ) esetében.

A szavazásra jogosult, körülbelül 630.000 választópolgár mintegy 33%-a adta le voksát a 21 órai urnazárásig vasárnap, a részleges helyhatósági választásokon - tudatja az Állandó Választási Hatóság.

A legnagyobb részvételi arányt Szilágy megyében mérték (81,53 %), ezt követi Fehér (77,32 %) és Krassó-Szörény megye (78.27%).

Alacsony volt a részvétel Craiován, ahol mindössze a választók 19,02% -a adta le voksát. Târgu-Jiu új polgármesterének megválasztása sem keltett nagy érdeklődést a lakosságban, mindössze 31,92%-uk élt szavazati jogával urnazárásig, azaz este 9-ig.

Az ország 32 megyéjében, összesen 49 településen választottak polgármestert vasárnap, június 11-én. A részleges helyhatósági választásokat egyrészt az tette indokolttá, hogy egyes elöljárók a 2016 decemberi parlamenti választások eredményeként Románia törvényhozó testületének tagjaivá váltak. Másrészt bizonyos polgármestereket bűnvádi perekben elítéltek, ezért nem tölthetik be tisztségüket. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS