2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megszavazták az állami színházakban és operákban dolgozó személyzet azonnali, 20%-os fizetésemelését

2017. június 13. 18:17, utolsó frissítés: 18:17

„Bérezési aránytalanságokat vont maga után az a sürgősségi kormányrendelet, amellyel év elején a Kulturális Minisztérium alárendeltségébe tartozó előadóművészi intézményekben, vagyis a színházakban, operákban dolgozó művészeti alkalmazottak fizetését megemelték. Üdvözlendő volt a művészek béremelése, azonban az adminisztratív személyzet, a könyvelőségek dolgozói, a gépkocsivezetők fizetése igen alacsony maradt. Aránytalan volt az is például, hogy a sajtóreferens, akkor is, ha irodavezetői minősége volt, kevesebb pénzt kapott, mint egy alacsonyabb beosztású, de a színpadi, művészeti munkát segítő alkalmazott. 2018 januárjától az egységes bértörvény értelmében minden állami alkalmazottnak 25%-al nő az alapfizetése, de a fent említett személyeknek a ma elfogadott módosítás nélkül továbbra is aránytalanul lett volna megállapítva a bérezése. A ma elfogadott törvénytervezet már mostantól előír egy 20 százalékos fizetésemelést nekik, és az új bért veszi figyelembe a januári emeléskor is ” – nyilatkozta Csép Andrea Éva RMDSZ-es képviselő, a parlament alsóháza munkaügyi bizottságának tagja azt követően, hogy a képviselőház döntőházként szavazta meg a 99/2015-ös sürgősségi kormányrendeletet jóváhagyó törvény-tervezetet.

A Maros megyei képviselő hozzátette: „több száz magyar ember béréről beszélünk, hiszen ez a törvénytervezet érinti például a marosvásárhelyi magyar színház, vagy az egyetlen romániai magyar opera alkalmazottait is.”

A törvénytervezet más állami intézményekben dolgozó alkalmazottak bérét is emeli, így például 30%-os fizetésemelést ír elő az állami könyvtárak és múzeumok alkalmazottainak, és 20%-os emelést a Mezőgazdasági és Fejlesztési Minisztérium, illetve az Ifjúsági és Sport Minisztérium alárendeltségébe tartozó állami intézmények alkalmazottainak, akik az év elején jóváhagyott fizetésemelésben nem részesültek.

A ma elfogadott törvénytervezet a Hivatalos Közlönyben történő megjelenése után három nappal lép érvénybe. Ezt követően kaphatnak az alkalmazottak emelt fizetést. (rmdsz tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS