2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ismét felkérték Kövesit, hogy jelenjen meg a 2009-es államfőválasztást kivizsgáló parlamenti bizottság előtt

2017. június 13. 20:15, utolsó frissítés: 20:15

Ismét felkérte a 2009-es államfőválasztást kivizsgáló parlamenti bizottság Laura Codruţa Kövesit, hogy jelenjen meg kihallgatásra a testület előtt - közölte Mihai Fifor.

A 2009-es államfőválasztást kivizsgáló parlamenti bizottság elnöke elmondta, levélben kérték fel az Országos Korrupcióellenes Ügyészésg (DNA) főügyészét, Laura Codruţa Kövesit, hogy június 20-án jelenjen meg a bizottság előtt.

Fifor hozzátette, a felkérést a bizottság jogász tagjai fogalmazták meg, egy sor érvvel indokolva meg, hogy a DNA főügyésze miért jelenhet meg a testület előtt.

Kövesi június 8-án értesítette a 2009-es államelnök-választást kivizsgáló parlamenti bizottságot, hogy nem jelenik meg a június 14-ére tervezett kihallgatáson. Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség főügyésze azzal indokolta meg döntését, hogy a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács plénumának döntése értelmében az ügyészek nem idézhetők be tanúként a parlamenti bizottságok elé, mivel az alkotmányos elvek értelmében az igazságszolgáltatói hatósághoz tartoznak.

A Mihai Fiforhoz, a 2009-es államelnök-választást kivizsgáló parlamenti bizottság elnökéhez címzett átiratban Kövesi az alkotmánybíróság 2006. április 13-ai, valamint az 1994. május 17-ei döntésére hivatkozik, amelyek értelmében alkotmányellenesek a szenátusnak és a képviselőháznak azok a belső szabályzatból származó rendeletei, amelyek a parlamenti vizsgálóbizottságok előtti megjelenésre kötelezik a beidézett személyeket. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS