2019. november 15. péntekAlbert, Lipót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szerdán dőlhet el a Grindeanu-kabinet sorsa

2017. június 14. 09:10, utolsó frissítés: 09:18

Szerda délután ülésezik a PSD végrehajtó bizottsága, amelyen a kormányátalakításról, illetve a Sorin Grindeanu kormányfő politikai támogatásának megvonásáról is dönthetnek.

Liviu Dragnea PSD-elnök már a hét elején bejelentette, hogy kértékelték a miniszterek tevékenységét, és ennek függvényében több minisztert leválthatnak. A román sajtó ugyanakkor úgy tudja, három-öt miniszter kivételével mindenkit negatívan értékeltek, így akár 20 miniszter lecserélését is tervbe vehetik.

A pártelnök sajtóértesülések szerint vasárnap óta három alkalommal is kérte Sorin Grindeanu lemondását, arra hivatkozva, hogy nem ültetett gyakorlatba néhány fontos elemet a kormányprogamból. A miniszterelnök mindhárom alkalommal - legutóbb kedd este - megtagadta a lemondást.

Kérdéses, hogy ilyen esetben hogyan tud "megszabadulni" a PSD a kormányfőtől. Az egyik forgatókönyv szerint a kiértékelés után a helyükön hagyott miniszterek is benyújtják lemondásukat, így Grindeanu kabinet nélkül marad. Lehetősége van azonnal jelölni más minisztereket, ezek kinevezését azonban Klaus Johannis államfőnek is jóvá kell hagynia. Egy másik lehetőség, hogy a PSD bizalmatlansági indítványt nyújtson be Grindeanu ellen, és a parlamenti többség megszavazza, viszont arra még nem volt példa, hogy kormányon levő párt saját miniszterelnöke ellen nyújtson be bizalmatlanságit. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS