2019. november 15. péntekAlbert, Lipót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Módosító javaslatokat nyújt be az erdészeti kerettörvényhez Korodi és Tánczos

2017. június 15. 16:40, utolsó frissítés: 16:47

Közbirtokosságokkal és önkormányzatokkal egyeztetett az erdészeti kerettörvény módosításáról Korodi Attila parlamenti képviselő és Tánczos Barna szenátor június 15-én Csíkszeredában.

A megbeszélésen rengeteg kérdés felmerült. Szó esett többek között arról, hogy törvényes keretbe kellene foglalni azt, hogy az egyes településeken élő rászoruló családok a tulajdonosok és erdészetek beleegyezésével kivihessék az erdőkből a hulladék fát, csapokat erdőbetisztítás gyanánt. Továbbá a jelenlevők egyetértettek abban, hogy meg kell oldani azt, hogy az emberek törvényesen, könnyen és jó árban jussanak tűzifához. Az erdőket ugyanis elsődleges nyersanyagként olcsón felvásárolják a nagyvállalatok, hatalmas profitra téve szert, a helyi közösségek pedig nem tudják azt az árat megfizetni, amit ezek a vállalatok, nem tudják ezzel felvenni a versenyt. A jelenlegi törvénykezés tehát gyakorlatilag megakadályozza a lakosság hozzáférését a megfizethető áron és törvényes módon megvásárolható tűzifához, ez pedig roppant súlyos probléma, mivel a falvak lakosságának nagy része fával fűt - írja Korodi és Tánczos közleményében.

A törvénytelen fakitermelés megakadályozásának érdekében a résztvevők szorgalmazták a régi székely hagyományos fakitermelési program törvénybe foglalását, vagyis azt, hogy egy adott terület erdészete fogadjon el kitermelési és szállítmányozási programot az ügykezelésében lévő térségre.
A közbirtokosságok és az önkormányzatok megemlítették azt is, hogy módosítani kellene a törvényt olyan értelemben is, hogy az egyházak, önkormányzatok, iskolák minél egyszerűbben tudják kitermelni engedély birtokában a tulajdonukban levő erdőket, amennyiben a kitermelés mértéke évente nem haladja meg a 20 köbmétert.

Az RMDSZ-es tisztségviselők hétfő délután fogják írásban letenni módosító javaslataikat, figyelembe véve a csíkszeredai megbeszélésen megfogalmazott felvetéseket is. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS