2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A politikai válságról is beszélt Johannis és Grindeanu a luxemburgi miniszterelnökkel

2017. június 16. 16:05, utolsó frissítés: 16:05

Klaus Johannis államfő arról beszélt pénteken a Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnökkel tartott találkozójának elején, hogy Románia nehéz helyzetben van.

Xavier Bettel szerint fontos lenne, hogy Romániában minél előbb visszaálljon a politikai stabilitás.

"Isten hozta Romániába (...), bár éppen egy nehéz helyzettel szembesülünk, szeretettel látjuk" - mondta az államfő.

A luxemburgi miniszterelnök szerint a politikai stabilitás rendkívül fontos.

"Remélem, hogy Románia minél előbb visszanyeri politikai stabilitását, hisz ez fontos a szomszéd országoknak, az egész európai közösségnek és a befektetőknek is" - jelentette ki Bettel.

Kifejtette: a kétoldalú találkozók hozzájárulnak a két ország közötti kapcsolatok fejlődéséhez.

Bettel a Johannisszal együtt szombaton részt vesz Nagyszebenben azon az ünnepségen, amely annak állít emléket, hogy tíz evvel ezelőtt Luxembourg és Nagyszeben együtt viselte az Európa Kulturális Fővárosa címet.

"Egy olyan pillanatban látogattam Romániába, amikor a befektetők keresnek valamit és az hiányzik, egy bizonyos fajta stabilitásról beszélek. Nagyon őszinte leszek önökkel: nehéz meggyőzni egy luxemburgi befektetőt hogy holnap jöjjön Bukarestbe és befektetést eszközöljön, hogyha az a kérdés, hogy merre alakul a politika Romániában, ki lesz tisztségben, mit tesz Románia. Éppen ezért azt kívánom, hogy egy stabil és tartós megoldást találjanak, amely által visszaszerezhetik a befektetők bizalmát" - nyilatkozta korábban Xavier Bettel a Sorin Grindeanuval tartott közös sajtótájékoztatón.

A luxemburgi miniszterelnöktől az újságírók azt kérdezték, külföldről hogyan látják a politikai válságot, amire ő azt felelte: "Szerintem minden országban vannak politikai válsághelyzetek, megtörténik, az a fontos, hogy minél hamarabb stabilizálódjon a helyzet és az intézmények úgy működjenek, hogy számíthassunk rájuk európai szinten".

Bettel szerint szorosabbra is lehetne fűzni a két ország gazdasági kapcsolatát főként az IT, a kutatás, a kultúra és a felsőoktatás területén. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS