2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem kapott engedélyt július 1-jére a polgármesteri hivataltól a ClujPride

2017. június 16. 19:57, utolsó frissítés: 20:06

Nem kaptak engedélyt a polgármesteri hivataltól a ClujPride felvonulás szervezői, akik eredetileg július 1-jére tervezték a városban most először megszervezésre kerülő megmozdulást - számolt be az Actual de Cluj portál.

A Facebookon szerveződő csoport tagjai Kolozsvár központjában tartották volna meg az eseményt. Bár a portál szerint az egyeztetések még zajlanak, az önkormányzat arra hivatkozva utasította el a kérést, hogy azon a napon más eseményekre is sor kerülne, és ezekkel nem eshet egybe. A Román Opera már korábban kért és kapott is engedélyt egy zenei rendezvényére (július 1-jén és 2-án a Traviata operát játsszák a főtéren), míg az Új Jobboldal (Noua Dreapta) nevű szélsőjobbos szervezet a ClujPride szervezői szerint csak utólag, az ő akciójukról értesülve kért jóváhagyást, mégis megkapták. Azt is elmondták, hogy az elutasítás után újabb 4 alternatív útvonalat is javasoltak a hivatalnak, de ugyancsak nemleges választ kaptak.A LGBT közösség képviselői eredetileg július 1-jén 16 órára hirdették még az eseményt, és az Bocskai téren (Avram Iancu) lett volna a találkozási pont. Az Új Jobboldal melegellenes megmozdulását szintén elsejére, 13 óra tervezték meg ugyanazon a helyszínen, a "Tüntetés a normalitásért" címmel.

A polgármesteri hivatal sajtóirodájának hivatalos indoklása szerint a Go Free Egyesület június 14-én három lehetséges útvonalra tett le kérvényt egyszerre, három különböző kiindulási ponttal. A menet minden esetben 18 és 21 óra között haladt volna át a főtéren - ezért ezeket az Opera rendezvénye miatt elutasították. Ugyanakkor azt közölték, hogy az Új Jobboldal június 12-én tette le a saját kérését, ők az Bocskai téren 13-15 óra között szerveznék meg az akciójukat, amire engedélyt is kaptak. (actualdecluj.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS