2019. november 15. péntekAlbert, Lipót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Új elnöke lett a Magyar Ifjúsági Értekezletnek

2017. június 17. 17:30, utolsó frissítés: 21:08

A Magyar Ifjúsági Értekezlet mai közgyűlésén Olteán Csongort választották meg a szervezet új elnökének.

A gyűlésen részt vett Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke is, aki felhívta a fiatalok figyelmét arra, hogy újra rá kell ébredniük az erejükre, a szervezetben rejlő potenciálra.

"A MIÉRT-nek rá kell ébrednie saját erejére. Ne csak kövessétek, hanem diktáljátok a tempót, és ha kell, csapjatok az asztalra! – hangsúlyozta Porcsalmi.

Porcsalmi úgy gondolja, hogy ma több és alaposabb munkára van szükség a MIÉRT-ben, arra, hogy még többet vitázzanak a fiatalok. „Rengeteg olyan kérdés van, amit tabuként kezelünk, ha a MIÉRT nem kezd el ezekről beszélni, nem tudom, ki fog. Azt szeretném, hogy ne csak saját dolgaitokat oldjátok meg, hanem a mi közös dolgainkban, a közösségünket érintő témákban is jóval nagyobb szerepet vállaljatok. Diktáljatok tempót a Szövetségnek, tegyetek fel akár kényelmetlen kérdéseket” – nyomatékosította.

Porcsalmi Bálint rámutatott arra is, hogy 15 évvel ezelőtt, amikor megalapították a Magyar Ifjúsági Értekezletet, egyértelmű volt, milyen szerepet szántak az ernyőszervezetnek, ma már azt látni, hogy a különböző döntéshozatali fórumokon markánsan vannak jelen a fiatalok. Szerinte azt, amit a MIÉRT az önkormányzati választáson célként tűzött ki, elérte, túlteljesítette magát, viszont ma már nem elegendő arról beszélni, hogy sok fiatal dolgozik, azt is meg kell vizsgálni, milyen a munkájuk, mit kell tenniük. „Nem mindig a mennyiségre, hanem a minőségre is kell koncentrálni. A fiatalok felé nagyobb az elvárás, jóval többet kell teljesíteniük és tanulniuk. A mai küldöttgyűlés azon túl, hogy új elnököt választ, lehetőség arra is, hogy elgondolkodjatok azon, mit jelent ma a MIÉRT, mit a feladata. Őszintén kell arról beszélnetek, hogy mi lesz!” – tette hozzá az RMDSZ ügyvezető elnöke. Meggyőződése, hogy megváltozott a társadalom és a politika is, az ifjúsági szervezeteknek ma már nagyobb a felelőssége, a MIÉRT újragondolása pedig szükségszerű.

Az RMDSZ Zilahi Kongresszusa stratégiai dokumentumban rögzítette a fiatal vállalkozók támogatását, a Magyar Ifjúsági Értekezletnek pedig felelőssége van abban, hogy segítse őket: meg kell alapítani a Fiatal Vállalkozók Tanácsát, amelynek az a feladata, hogy törvénymódosítási csomagot állítson össze kezdő vagy 35 év alatti vállalkozók segítésére. Az RMDSZ átalakította a fiataloknak szánt támogatáspolitikáját, az idei pályázati kiírásokban már szerepel a fiatal gazdák, vállalkozók és pedagógusok finanszírozása is.

Az utánpótlást illetően meg kell erősíteni a kapcsolatot a Romániai Magyar Középiskolások Szövetségével – véli az ügyvezető elnök, aki azt látja: a MAKOSZ ma már sokkal jobban mozog, aktívabb, mint más ifjúsági szervezet. A Szövetségnek nagyobb támogatást kell adni nekik, több döntésbe kell bevonnia őket. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS