2018. május 26. szombatFülöp, Evelin
19°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Johannis Berlinben: a kétsebességes Európa problémája szinte teljesen megszűnt

2017. június 19. 18:05, utolsó frissítés: 18:05

A kétsebességes Európa problémája szinte teljesen megszűnt - nyilatkozta hétfőn Berlinben Klaus Johannis államelnök az Angela Merkel német szövetségi kancellárral folytatott megbeszélést követően.

A kancellárral tartott közös sajtótájékoztatón arról kérdezték az államfőt, miként vélekedik a kétsebességes Európáról szóló elképzelésről, mire az államelnök azt válaszolta, hogy ez a probléma már nem aktuális.

"Időközben ez a probléma megszűnt. Úgy gondolom, hogy ez részben kommunikáció, meghatározás kérdése volt. A nyugat-európai országok számára fontos volt, hogy ne legyenek olyan országok, amelyek akadályoznak bizonyos projekteket, számunkra, kelet-európai országok számára pedig az volt a fontos, hogy ne legyenek olyan projektek, amelyekben mi nem vehetünk részt. Időközben tisztázódtak ezek a kérdések, mindenki egyetértett abban, hogy a tagállamoknak meg kell adni a lehetőséget, hogy eldönthessék, részt vesznek-e vagy sem bizonyos projektekben" - nyilatkozta az államfő.

A berlini találkozó végén Merkel és Johannis megerősítették elhatározásukat a védelmi erőfeszítések növelése mellett. "Az Európai Unió szorosabb együttműködésre törekszik a védelem terén, és ez a NATO tevékenységének a kiegészítése. Továbbra is elkötelezzük magunkat a NATO alapokmányának ötödik cikkelye mellett. Persze vannak nézetkülönbségeink az USA-val, mint például az, hogy bejelentették, hogy kilépnek a klímaegyezményből" - hangoztatta Merkel.

Az EU és az USA között jó viszonynak kell lennie - szögezte le Johannis. "Nem választhatunk az USA és az EU között, ez lehetetlen, és senkinek sem érdeke" - hangsúlyozta. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS