2019. május 26. vasárnapFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Durva tárgyalások folynak az RMDSZ és a PSD-sek között

2017. június 19. 19:21, utolsó frissítés: 19:21

Kemény tárgyalásokat folytat az RMDSZ a Sorin Grindeanu vezette szociál-demokratákkal, illetve a Dragnea-Tăriceanu párossal. A Grindeanu-Dragnea párharc miatt egymásnak feszülő csoportosulások számára a tét az RMDSZ-es törvényhozók szavazatainak megszerzése a Grindeanu-kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány kapcsán. A PSD vezetősége a bizalmatlansági indítvány támogatását kérte, a Grindeanu-csoport pedig arra próbálta rávenni a szövetség törvényhozóit, hogy ne vegyenek részt a bizalmatlansági indítvány szavazásán.

A szerdai szavazáson az RMDSZ töltheti be a mérleg nyelve szerepét, tehát a szövetségen állhat vagy bukhat a Grindeanu-kormány sorsa, de közvetve az is, hogy Liviu Dragnea pártvezérnek sikerül-e elegendő erőt felmutatnia ahhoz, hogy továbbra is megtarthassa funkcióját a PSD élén.

Információink szerint alkupozícióját kihasználva az RMDSZ a 215-ös helyi közigazgatási törvény 20%-os kisebbségi küszöb leszállítására és egyéb tételeire vonatkozó módosító javaslatai mellett tárgyalóasztalra tette a 2005 óta fiókban levő kisebbségi kerettörvényt is. Ezt az információt kérdésünkre Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta.

A szenátus közigazgatási emberjogi bizottságaiban ma már megszavazták a március 15-ét ünnepnappá nyilvánító tervezetet, a többi, a magyar kisebbség számára fontos tervezet kapcsán jelenleg is folynak a tárgyalások a szenátus és a képviselőház bizottságaiban.

„Az oktatási bizottságban is folyik jelenleg a munka, ahova négy javaslatot terjesztett be az RMDSZ” – tájékoztatott az ügyvezető elnök. Elmondta, az egyik javaslat felhatalmazná az oktatási minisztériumot arra, hogy beleavatkozhasson a megyék iskolahálózatának kialakításába – ezt azzal a nem rejtett szándékkal terjesztették be, hogy a marosvásárhelyi római katolikus teológiai líceum ügyét végre rendezni lehessen. Egy másik javaslat a differenciált érettségi bevezetését írná elő a kisebbségi diákok számára, ez a tervezet arra vonatkozik, hogy a kisebbségeknek szóló tanterv alapján szervezzék meg a kisebbségi diákok számára az érettségi vizsgát. A harmadik javaslat a egyházi iskolákban nyújtott teológiai képzés állami finanszírozására vonatkozik, a negyedik pedig a magyar kisebbségi pedagógusképző központ beindításához szükséges törvényes alap megteremtéséről szól.

„A dolgok jó ütemben haladnak, azt gondolom, hogy ma este, illetve holnap már közelebb fogunk állni a megoldáshoz, de azért várjuk meg a holnapi parlamenti ülést, hogy kiderüljön, mi az, amit a plénumban is megszavaznak” – mondta Porcsalmi, és hozzátette: marad a szombaton, a Szövetségi Állandó Tanács ülésén felállított forgatókönyv: szerdán a szavazás előtti órákban születik végleges döntés a bizalmatlansági indítvány kapcsán.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS