2019. május 21. keddKonstantin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A legfőbb ügyészség kivizsgálást indított a Kövesivel kapcsolatos hangfelvétel ügyében

2017. június 19. 19:43, utolsó frissítés: 19:43

A legfőbb ügyészség bejelentette hétfőn, hogy az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) feljelentésére kivizsgálást indított a Laura Codruţa Kövesi főügyésszel kapcsolatos hangfelvétel ügyében.

"A DNA feljelentését követően a legfelsőbb ügyészség kivizsgálást indított a hatóság megtévesztésének gyanújával, amely hamis bizonyítékok gyártásában nyilvánul meg" - írja a főügyészség Facebook oldalán.

A DNA hétfőn jelentette be, hogy a legfőbb ügyészséghez fordul a Laura Codruţa Kövesi főügyésszel kapcsolatos hangfelvétel ügyében.

A DNA közleménye szerint a hangfelvétel valóban elhangzott beszédrészletek és ezek közé beékelt szövegrészek kompilációja, amellyel a cél azt a látszatot kelteni, hogy a korrupcióellenes főügyész felszólítására indítanak vizsgálatot bizonyos személyek ellen, illetve hogy a főügyész szabja meg a bűnvádi eljárás menetét. Ezért ez esetben felmerülhet a bűnüldöző szervek megtévesztésének gyanúja - állítja a DNA.

A közlemény hozzáteszi, mivel azokon a munkaüléseken, amelyeken a felvételen is hallható részletek elhangzottak, az ügyészség egyik alosztályának belső ügyeiről tárgyaltak, felmerül a nem a nyilvánosságnak szánt információk közvetlen vagy közvetett módon való felhasználásának gyanúja is.

A DNA szerint a felvételek Laura Codruţa Kövesi, a két főügyészhelyettes és két alosztály ügyészei részvételével tartott, két gyűlésen készültek, amelyekre idén március 30-án került sor. Ezeken a jegyzőkönyvek tanúsága szerint többek között "a bűnvádi eljárások operativitásáról, a bizonyítékok begyűjtésének üteméről, a bűnvádi eljárás szabályainak szigorú betartásáról" esett szó. Ugyanakkor a főügyész azt kérte a gyűlésen vezető beosztású beosztottjaitól, kövessék figyelemmel a kivizsgálás alatt álló ügyeket. Mindezek "menedzseri hatáskörének természetes és felelős gyakorlásáról tanúskodnak" - mutat rá a közlemény, amely szerint az ülésen megállapították, hogy a DNA keretében működő egyik ügyosztálynak 42 olyan kivizsgálás alatt álló ügye volt akkor, amelyekben több mint 4 éve kezdték el a bűnvádi eljárást, 30 dosszié több mint ötéves volt, 22 ügyben pedig több mint hat éve nyomoztak.

A közlemény hangsúlyozza a közzétett felvételek nem hitelesek, bizonyos részek külön-külön elhangzott, és utólag egymás mellé vágott kijelentésekből állnak, ugyanakkor olyan kifejezések is hallhatók, amelyeket a korrupcióellenes főügyész sosem használt. A közlemény fel is sorolja ezeket.

A DNA ugyanakkor az Igazságszolgáltatási Felügyeletnél is panaszt tett az ügyben, hangsúlyozva, hogy a hangfelvétel kompiláció, és azzal az egyértelmű céllal készült, hogy hamis képet fessen a DNA tevékenységéről. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS