2019. május 26. vasárnapFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Johannis: egy nemzet akkor erős,h ha polgárai meg vannak győződve arról, hogy a választottak törvénykeznek

2017. június 20. 15:18, utolsó frissítés: 15:18

Egy nemzet akkor erős, hogyha polgárai meg vannak győződve arról, hogy a választottak törvénykeznek és nem a választottakért törvénykeznek - írja Klaus Johannis abban az üzenetében, amelyet az 1917. június 20-án magszavazott alkotmánymódosításra emlékező rendezvényre küldött kedden Iaşiba.

"A történelem tanulsága szerint egy nemzet akkor erős, hogyha polgárai meg vannak győződve arról, hogy a választottak törvénykeznek és nem a választottakért törvénykeznek. Egy nemzet akkor erős, hogyha polgárai hisznek a közintézmények lojalitásában és felelősségében, valamint a köztisztség feddhetetlenségében. A román állampolgárok határozottan bebizonyították, hogy egy ilyen nemzetet szeretnének"- írja az államfő üzenetében, amelyet a iaşi-i Vasile Alexandri színházban olvasott fel Sergiu Nistor elnöki tanácsos.

Johannis ugyanakkor hangsúlyozza a királyi család, valamint a kormány és a parlament szerepét az agrárreform előkészítésében, egy jobb és igazságosabb Románia megteremtésében.

Az államfő kiemelte Iaşi városának szerepét az alkotmányreform végrehajtásában.

1917. június 20-án Románia szenátusa belefoglalta az alaptörvénybe az egyetemes választójogot és a magántulajdonhoz való jogot. Ezt megelőzően a képviselőház elfogadta Ion I. C. Brătianu miniszterelnök javaslatát, amely földet és jogokat ígért a katonának állt parasztoknak.

A iaşi-i ünnepségek a hazai politikai-kulturális élet jeles képviselőnek részvételével zajlanak. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS