2019. május 23. csütörtökDezső
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

25 év alatt megháromszorozódott a vastagbélrák esetek száma

2017. június 22. 19:50, utolsó frissítés: 19:50

Az utóbbi 25 évben megháromszorozódott a vastagbélrák esetek száma - nyilatkozta csütörtökön Mircea Diculescu, a Fundeni Klinikai Intézet gasztroenterológiai és hepatológiai központjának vezetője.

"Jelenleg egy szűrőprogramon dolgozunk, amellyel kiszűrhetnénk azokat az eseteket, amelyek vastagbélrák kialakuláshoz vezethetnek. Szükség volna a lakosság tájékoztatására, hogy rendszeresen járjanak el vastagbéltükrözésre. Kolonoszkópiát ma már az ország csaknem összes nagyobb városában lehet csinálni. (...) Az utóbbi 25 évben megháromszorozódott a vastagbélrák esetek száma" - nyilatkozta Mircea Diculescu, a 37. országos gasztroenterológiai, hepatológiai és endoszkópiai kongresszuson.

A szakember véleménye szerint a vastagbélrák kialakulásának leggyakoribb oka a nem megfelelő táplálkozás, ám nem javallja a különböző korlátozó kúrákat sem.

"Én nem vagyok a mindenféle korlátozó kúrák híve. Azt gondolom, hogy isten mindenevőnek teremtette az embert, azaz, hogy mindenből egyék. A korlátozó kúrák táplálék- és vitaminhányt okozhatnak. Én kiegyensúlyozott étrendet javasolok. Kerüljük a gyorséttermeket, együnk naponta legalább egyszer meleg ételt és ne ugorjuk át a reggelit. Amikor hazaérünk, egész napra eszünk - ez a lehető legrosszabb szokás. Lehetőleg egészségesen táplálkozzunk" - mondta az orvos, aki hozzátette: a kalóriákat ellenőrizni kell. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS