2019. május 22. szerdaJúlia, Rita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tiltakozik Csoma Botond, amiért Ionuț Țene lett Kolozsvár kulturális főosztályának vezetője

2017. június 23. 16:01, utolsó frissítés: 16:27

„Elfogadhatatlan, hogy egy interetnikus párbeszédre, toleranciára törekvő városban olyan személy vezesse a polgármesteri hivatal kulturális főosztályát, aki számtalanszor diszkriminatív és sértő megjegyzést tett a kisebbségek kapcsán. Antonescu marsall nagy csodálója, a román vasgárda mozgalom értékeit képviselő Ioan Vasile Țene nem lehet Kolozsvár oktatási, kulturális, vallási, sport és szociális kérdésekkel foglalkozó irodájának vezetője” – nyilatkozta Csoma Botond parlamenti képviselő, az RMDSZ Kolozs Megye Szervezetének elnöke azt követően, hogy tudomására jutott, hogy a tisztviselő megnyerte a versenyvizsgát a fent említett tisztségre.

Csoma Botond rámutatott: pár évvel ezelőtt Ioan Vasile Țene újságíró Országos Diszkriminációellenes Tanácsba való bekerülését több emberjogi szervezet ellenezte, ennek kapcsán felháborodását is kifejezve. „Meggyőződésünk, hogy egy szélsőséges nézeteket valló személy sem a diszkriminációellenes tanács, sem Kolozsvár kulturális főosztályának vezetője nem lehet. A kisebbségi közösségekre, így a magyar emberekre nézve is sértő és elfogadhatatlan, hogy egy vezetői pozíciót betöltő köztisztviselő eddigi pályája során xenofób, antiszemita, sértő vagy egyenesen uszító magatartással nyilvánuljon meg, bármely nemzeti, etnikai vagy vallási kisebbség irányába” – tette hozzá Csoma Botond.

A parlamenti képviselő kiemelte: az RMDSZ Kolozs Megyei Szervezete elhatárolódik Ionuț Țenetől, akit teljesen alkalmatlannak tart a város oktatási, kulturális, vallási, sport és szociális kérdésekkel foglalkozó irodavezetői tisztség betöltésére, ezért megfelelő lépéseket tesz a helyzet orvoslását illetően.

Márciusban kolozsváriak is petícióban kérték, hogy ne nevezzék ki Țenét a bizottság elnökévé. (közlemény/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS