2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

El kell távolítani a székely zászlót a gyergyószentmiklósi városházáról

2017. június 23. 17:02, utolsó frissítés: 17:05

A székely zászlót és a város saját jelképét is el kell távolítani a gyergyószentmiklósi polgármesteri hivatalának homlokzatáról a marosvásárhelyi táblabíróság jogerős ítélete értelmében - közölte a Krónika.

A Hargita megyei törvényszék februári alapfokú ítélete még csak a székely zászló levételéről rendelkezett, a városzászló továbbra is az erkélyen loboghatott volna. A pert a magyarellenes feljelentéseiről elhíresült Dan Tanasa blogger, illetve az általa vezetett Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) indította.

Nagy Zoltán, Gyergyószent­miklós polgármestere sajnálatosnak nevezte, hogy valóságos vadászat folyik a székely szimbólumok ellen. "Azzal viszont, ha a székely zászló lekerül a városháza homlokzatáról, érdemben semmi nem változik. Székelyföld továbbra is létezni fog, Gyergyószentmiklós pedig továbbra is egy 85 százalékban székelyek, magyarok által lakott város marad" - idézték az elöljárót.

A Gyergyószentmiklósi Polgármesteri Hivatal épülete (Fotó: wikipedia.com)A Gyergyószentmiklósi Polgármesteri Hivatal épülete (Fotó: wikipedia.com)


A polgármester úgy vélekedett: a lobogók eltávolításának egyedüli következménye az lehet, hogy feszültség alakul ki a magyar és a román közösség tagjai között, ami szerinte eddig nem volt jellemző a Hargita megyei városban, az emberek békésen éltek egymás mellett. Nagy Zoltán leszögezte: egyelőre a zászlók a helyükön maradnak, egyébként még az ítélet hivatalos indoklását sem kapták kézhez.

Az ügyről a helyi képviselő-testület csütörtöki ülésén is tárgyaltak. Bajkó László tanácsos azt javasolta: ha a városháza homlokzatáról mégis el kell távolítani a zászlókat, az épülettel szemben felállított rudakra vonjanak fel a mostaniaknál nagyobb és szembetűnőbb lobogókat. Suciu Gábor helyi képviselő arra szólította fel a polgármestert, hogy minden lehetséges nemzetközi fórumon hívja fel a figyelmet a városban, illetve a Székelyföldön történő jogsértésekre.

Az önkormányzat nem fellebbezhet tovább, de Árus Zsolt, a Gyergyószéki Székely Tanács elnöke magánszemélyként lépett be a perbe, így lehetősége van arra, hogy a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához forduljon. Árus azt mondta, hogy élni fog a lehetőséggel. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS