2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Romániai civil szervezetek tiltakoznak a nacionalista retorika ellen

2017. június 26. 12:39, utolsó frissítés: 12:46

Tíz romániai (köztük két romániai magyar) független és politikai hovatartozás nélküli civil szervezet intézett felhívást a sajtó és politikai pártok képviselői felé, hogy hagyjanak fel a nacionalista és sovén tartalmú anyagok megfogalmazásával és közlésével, valamint kezeljék ezt a témakört felelősséggel és ne szítsanak interetnikus feszültségeket, politikai tőkefelhalmozás, vagy nézettségnövelés céljával - közölte az AGFI.

Az elmúlt hetekben meghatározó véleményformálók a nemzeti kisebbségek követeléseit alkotmányellenesnek, államellenesnek, nemzetellenesnek és törvénytelennek állították be, valamint általános hisztériakeltésre használták a helyzetet. Az állásfoglalás célja, hogy az aláíró szervezetek emlékeztessék a közvéleményt, hogy a nemzeti kisebbségek által megfogalmazott bármely igény normálisnak számít egy demokráciában, annál is inkább, mert ezek teljesítését Románia önként vállalta bizonyos nemzetközi dokumentumok aláírásával és ratifikálásával. Ennek következtében ezek Románia Alkotmányának 11. szakasza értelmében a belső jog részét képezik.

A szervezetek megítélése szerint a közigazgatási törvény módosításával kapcsolatosan megfogalmazott igények a jogharmonizációt célozzák meg, és elfogadhatatlannak tartják, hogy a politikai pártok, csak politikai válsághelyzetekben hajlandóak ezekről a témákról vitázni.

Az állásfoglalás ezek mellett kéri a Nemzeti Audiovizuális Tanácsot, valamint az Országos Diszkriminációellenes Tanácsot, hogy a hatályos törvények alapján hivatalból járjon el a túlkapások ellen.

Az interetnikus viszonyok további romlásának elkerülése, valamint normális kerékvágásban való tárgyalása érdekében az aláírók ugyanakkor fel szeretnék kérni a romániai magyar sajtó és politikai elit képviselőit is, hogy higgadtan és tárgyilagosan közelítsenek a kérdéshez, és tartózkodjanak a román társadalomra és népre vonatkozó negatív általánosításoktól.

Az állásfoglalás teljes szövege itt olvasható, az aláírók: ACCEPT, ActiveWatch, AGFI (Advocacy Group for Freedom of Identity), CEMO (Civil Elkötelezettség Mozgalom), Centrul de Inovare Publică, Centrul FILIA, European Network of Legal Experts in Gender Equality, Euroregional Center for Public Inititives, Institutul pentru Politici Publice, Liga Pro Europa, Societatea Academică din România. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS