2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A kormányfőjelölt állítólagos titkosszolgálati kötődéseiről cikkeznek a román lapok

2017. június 27. 14:05, utolsó frissítés: 14:12

A keddi román lapokban megjelent véleménycikkek szerzői Mihai Tudose miniszterelnök-jelölt állítólagos titkosszolgálati kötődéseit kommentálták, többen pedig titkos paktumot gyanítottak Liviu Dragnea PSD-elnök, és Klaus Johannis államfő között azt követően, hogy az elnök semmilyen kifogást nem emelt a koalíció jelöltje ellen, és megadta neki a kormányalakítási megbízást.

A Romania Libera című lapban Catalin Prisacariu úgy vélekedik: ha Dragneának sikerült egy plágiummal és titkosszolgálati kötődésekkel gyanúsított miniszterelnök-jelöltet elfogadtatnia az államfővel, vagyis ha "ultragyanús" ügyei, látványos meggazdagodása ellenére még mindig ő diktál a román politikában, akkor nem kétséges, hogy a PSD elnöke is a titkosszolgálatok és vádhatóságok védelmét élvezi.

A Hotnews.ro portálon Dan Tapalaga a miniszterelnök-cserét - a titkosszolgálati kötődésekkel csak kissé gyanúsítható Grindeanu lecserélését a hírszerzési akadémián mesteriző és doktoráló Tudoséra - az államfő és a PSD-elnök közötti titkos paktum bizonyítékaként értékelte. Szerinte a titkosszolgálatok által jobban ellenőrizhető kormányfő volt az "ára" annak a segítségnek, amelyet az államfő nyújtott Dragneának a befolyása alól szabadulni próbáló Grindeanu eltávolításához, annak érdekében, hogy megelőzzék közös ellenségük - a pártját és a kormányzást "visszaszerezni" próbáló - Victor Ponta visszatérését a politika élvonalába.

Az Adevarulban Stefan Vlaston arról ír, hogy Johannis "bent hagyta a halottat" a PSD házában, vagyis a Dragnea által jelölt kormányfő kinevezésével megfosztotta a PSD elnökét attól a lehetőségtől, hogy az államfőt okolja a populista választási ígéretek teljesülésének elmaradásáért. A szerző szerint nem létezett semmilyen titkos paktum Johannis és Dragnea között: az elnöknek egyszerűen nem is volt igazán más választása, mint hagyni a PSD-t, hogy "mindenki szeme láttára nyakát törje".

A Jurnalul National sem kímélte a PSD jelöltjét, akit "látható rangjelzésű, copy/paste miniszterelnöknek" nevezett. A lapban Dan Constatin a Grindeanu-kormány megbuktatását egy száguldó autóban külső indok nélkül felrobbanó légzsákhoz hasonlította, amely egyelőre felmérhetetlen károkat okozott a kormánykoalíciónak.

Az Evenimentul Zilei című lap Chris Terhes görög katolikus papot, civil aktivistát idézi, aki szerint a történtek egyértelművé teszik, hogy Johannis és Dragnea is "a szolgálatok szolgája". A lelkész szerint Johannisnak "kirándulásokat" (külföldi hivatalos látogatásokat), Dragneának pedig a korrupciós vádak ejtését ígérték a titkosszolgálatok. "Johannis azt ígérte, hogy csak feddhetetlen jelöltet fogad el: ezek szerint a plágium a feddhetetlenség egyik biztos jele" - méltatlankodik Terhes az Evenimentul Zilei hasábjain.

A lap vezércikkírója, Ion Cristoiu úgy vélekedik, hogy akár igaz, akár nem, hogy Tudose a titkosszolgálatok embere, nem tudja lemosni magáról ezt a közvélekedést, így miniszterelnöki jelölésével Dragnea súlyos csapást mért a Román Hírszerző Szolgálatra, amely ezek után szerinte hiába bizonygatja, hogy nem ártja bele magát a politikába. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS