2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Parlamenti szünet alatt is kiadhat a kormány egyszerű rendeleteket

2017. június 27. 14:20, utolsó frissítés: 14:20

Felhatalmazta a parlament kedden a kormányt arra, hogy a parlamenti szünet idején is adhasson ki rendeleteket. Ezek a jogszabályok nem érinthetnek sarkalatos törvényeket.

A képviselőház által döntő fórumként elfogadott tervezet szerint a kormánynak jogában áll egyszerű rendeleteket hozni a parlamenti vakáció ideje alatt közpénzügyi, gazdasági, regionális fejlesztési, közigazgatási, európai alapokkal kapcsolatos, egészségügyi, kutatási, belügyi, idegenforgalmi, közszállítási, mezőgazdasági, vidékfejlesztési, nemzeti örökséggel kapcsolatos kérdésekben. Ugyanakkor joga lesz a törvényekben megszabott határidők kitolására vagy megváltoztatására is.

Az alsóház döntése értelmében a védelmi minisztérium hatáskörébe tartozó négy területen is rendeleteket hozhat a kormány a törvényhozó testület nyári szabadsága idején: ratifikálhat bizonyos védelmi együttműködési egyezményeket, módosíthat a román állam határain kívül szolgálatot teljesítő katonai alakulatokra vonatkozó jogszabályokon, az idegen katonai csapatok Románia területén való állomásozására vagy belépésére vonatkozó jogszabályokon, és módosíthatja a közpénzügyi megszorításokra és adózási fegyelemre vonatkozó 2012/26-os kormányrendeletet is.

A törvénytervezetet hétfőn fogadta el a szenátus, kedden a képviselőház. Ez utóbbi döntő fórum volt e kérdésben. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS