2020. február 21. péntekEleonóra
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Lezárta a legfőbb ügyészség a 2009-es elnökválasztással kapcsolatos eljárást

2017. június 27. 15:13, utolsó frissítés: 15:59

Lezárta a legfőbb ügyészség a 2009-es államelnök-választással kapcsolatos bűnügyi eljárást, amelyet a Dan Andronic újságíró által nyilvánosságra hozott információk alapján indított.

A vádhatóság közleménye értelmében a nyomozás során nem találtak olyan bizonyítékokat, amelyek igazolnák a hivatali visszaélés vagy a választási dokumentumok és jegyzékek meghamisításának gyanúját.

A legfőbb ügyészség áprilisban indított in rem, azaz a bűncselekmény elkövetésére irányuló gyanú megalapozottságát vizsgáló eljárást az ügyben. Hivatali visszaélés, illetve a választási dokumentumok és jegyzékek meghamisításának gyanúját vizsgálták a Dan Andronic újságíró által nyilvánosságra hozott információk alapján, amelyek szerint az ügyben illetéktelen hatóságok és személyek is beavatkoztak a választási folyamatba.

Később kihallgatták az ügyben Dan Andronicot, Gabriel Opreát, Anghel Iordănescut és Neculai Onţanut is.

Közben egy parlamenti bizottság is elkezdte vizsgálni a 2009-es elnökválasztást, több személyt is beidéztek már meghallgatásra.

Dan Andronic arról írt nemrég, hogy a 2009-es államelnök-választás második fordulója előtt több magas rangú tisztségviselő, köztük a Román Hírszerző Szolgálat akkori vezetője, George Maior, a SRI volt operatív vezetője, Florian Coldea, illetve Laura Codruţa Kövesi akkori legfőbb ügyész Gabriel Oprea házában találkoztak. Dan Andronic szerint Kövesi és Coldea azt akarta elérni, hogy Traian Băsescu nyerje meg a második fordulót.

Gabriel Oprea volt miniszterelnök-helyettes Andronic információira reagálva azt mondta, a szóban forgó találkozó egy "egyszerű vacsora" volt, amelyre George Maiort, Vasile Dîncut, Anghel Iordănescut, Dan Andronicot és Neculai Onţanut is meghívta. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS