2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Átadták az Erdőszentgyörgyöt Hargita megyével összekötő utat

2017. június 27. 16:59, utolsó frissítés: 16:59

Felújították azt a tíz kilométeres megyei útszakaszt, amely Erdőszentgyörgyöt Bözöddel és a Hargita megyei határral köti össze. Csibi Attila, Erdőszentgyörgy polgármestere szerint az útszakasz felújítása fontos lépés a minőségi turizmus kialakítására.

"Polgármesterként számomra nagyon fontos volt az, hogy Bözöd települést, amely mostanáig elég elszigetelt volt, összekapcsoljuk a külvilággal. A bözödiek a leaszfaltozott útszakasznak köszönhetően ezentúl könnyebben tudnak közlekedni Erdőszentgyörgy és Marosvásárhely irányába. Emellett a Bözödújfalusi-tónak komoly turisztikai potenciálja van, és a közeli Hargita megyei települések látnivalói is erősítik az út jelentőségét a turizmus szempontjából. A tó körül mostanáig csak nomád turizmus volt, de bízom benne, hogy 4-8 éven belül már minőségi turizmusról is beszélhetünk a térségben"- nyilatkozta a felújított útszakasz átadásán Csibi Attila.

Az eseményen jelen volt Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnöke is.

Péter Ferenc elmondta: "A megyei úthálózat javítása a mandátumom egyik prioritása, ezért is örvendek annak, hogy sikerült befejeznünk ennek az útnak a javítását, amely Hargita megyével köti össze a megyénket. Hosszú idő óta tervben volt ennek az útszakasznak az aszfaltozása, és elismerést érdemel a kivitelező, hogy a munkálatok elkezdésétől ilyen rövid idő alatt sikerült át is adni a felújított utat. A 136-os és a 136A jelzésű megyei utak leaszfaltozott szakasza kiemelten fontos Maros megye számára, mivel a térség egyik kedvelt üdülőhelyét teszi mindenki számára könnyen megközelíthetővé. A felújított út a környékbeli lakosok életét is megkönnyíti, hiszen ezentúl rövidebb idő alatt eljuthatnak a szomszédos településekre. Bízom benne, hogy a Hargita megyei kollégák is hamarosan leaszfaltozzák azt a rövid szakaszt, amely még nem volt helyreállítva" - nyilatkozta #Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnöke megerősítette, hogy rövid időn belül helyreállítják a megyehatár és Kőrispatak közötti útszakaszt. "Már csak egy kis szakaszt kell leaszfaltoznunk, és azt remélem, hogy a csütörtöki tanácsülésen elfogadjuk a beruházás műszaki és gazdasági mutatóit. Így júliusban meghirdethetjük a licitet, ősszel pedig már elkezdhetjük a munkálatokat. A megközelítőleg 5 km hosszú útszakasz aszfaltozására 9 hónap áll majd a kivitelező rendelkezésére. Az a célunk, hogy ne csak ezt az útszakaszt, hanem a két megyét összekötő mindegyik megyei utat felújítsuk a következő időszakban. Optimisták vagyunk, 4 út esetében már dolgozunk a felújítási terveken" - emelte ki Borboly.

A bözödi út munkálatait 2016 júliusában kezdte el a kivitelező cég és a szerződés értelmében az aszfaltozás mellett megerősítették az útszakaszon levő hidakat, illetve új jelzőtáblákat és védőkorlátokat is felszereltek az út mentén. Az elvégzett munkálatok 3 éves garancia alatt állnak. A beruházás összköltsége 9,8 millió lej, amelyet a Maros Megyei Tanács saját költségvetéséből fizetett.

A Maros Megyei Tanács dolgozik a 136-os jelzésű út további szakaszának a helyreállításán is, jelenleg a műszaki tervek előkészítése zajlik, amely alapján Bözöd falu bejáratáig aszfaltozni fogják az utat, a településtől a megyehatárig terjedő szakaszon pedig kövezni fognak.A megyei önkormányzat emellett több más megyehatáron található útszakasz helyreállítását is tervezi, Hargita, Fehér, Beszterce és Kolozs megyével közös utak felújítását, amelyek különböző tervezési és kivitelezési szakaszban vannak jelenleg. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS