2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Romániában is vállalatokat és intézményeket támadott meg a GoldenEye nevű zsarolóvírus

2017. június 27. 18:30, utolsó frissítés: 20:58

Romániában is intézmények és vállalatok számítógépes hálózatait támadta meg az újabb, GoldenEye-nak nevezett zsarolóvírus - közölte kedden a Bitdefender vállalat.

Az Agerpres hírügynökség által idézett közlemény szerint a vírusellenes programok kifejlesztésére szakosodott informatikai biztonsági cég szerint a vírus Romániában és a környező országokban, így Ukrajnában és Oroszországban titkosította a felhasználók számítógépen tárolt adatait. A kibertámadás elkövetői pénzt akartak kicsikarni.

A májusban megjelent és a világ számos országában károkat okozó zsarolóvírusokhoz képest a mostani használhatatlanná tette a felhasználók számítógépét, ugyanis az adatok kódolása után a zsarolóvírus lezárta a gépet, és lehetetlenné tette a további használatát, 300 dolláros váltságdíjat követelve.

Májusban mintegy 150 országon söpört végig a WannaCry zsarolóvírus, amelyet szakemberek szerint az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökségtől (NSA) lopták el más szoftverekkel együtt. A kártevő a Windows operációs rendszerek egyik sebezhetőségét használta ki. A támadássorozatot úgynevezett ransomware vírussal követték el, amely láncfertőzést okozott az egymással összeköttetésben lévő számítógépes rendszerekben.

Ukrajnában a nemzeti bank, az állami energiaszolgáltató és a metróhálózat is érintett egy hasonló támadásban. A kijevi nemzetközi repülőtér számítógépei szintén hibaüzeneteket mutattak.

Az orosz sajtó is arról számolt be, hogy masszív hackertámadás érte Oroszország legnagyobb olajvállalatát, a Roszneftyt is. (mti, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS