2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Székelyudvarhely: garanciát vár az RMDSZ-frakció arra, hogy nem marad víz nélkül a város

2017. június 28. 18:28, utolsó frissítés: 18:28

Több mint ötmillió eurót kell kifizetnie Székelyudvarhely Önkormányzatának az Aqua Nova Hargita Kft. fele, amennyiben megszünteti a vízszolgáltatásra vonatkozó szerződését a céggel. Az RMDSZ frakció hónapok óta vár arra választ a városvezetéstől, hogy miből és hogyan tervezi ezt az összeget biztosítani és mi a garancia arra, hogy a székelyudvarhelyi lakosok nem maradnak víz nélkül a szerződésbontást követően. Eddig nem érkezett megnyugtató válasz a városvezetéstől.

Az Aqua Nova Hargita Kft. 2007. január elsejétől végzi a vízszolgáltatást Székelyudvarhelyen, a város tulajdonában lévő Urbana részvénytársasággal kötött szerződés értelmében. Az Aqua Nova Hargita Kft. az elmúlt tíz évben több mint nyolcmillió eurót fektetett be a város ivóvíz-szolgáltatási rendszerének és szennyvízhálózatának bővítésébe és felújításába. Amennyiben felbontja a város a szolgáltatóval a szerződést, akkor ki kell fizetnie a befektetett érték le nem amortizált részét: azaz 24 millió lejt, több mint 5 millió eurót. A szerződést viszont egy 2016-os novemberi törvény értelmében kötelező felbontani. A közműszolgáltatásokat szabályozó 225/2016-os törvény kimondja, az Önkormányzatoknak direkt szerződést kell kötniük a vízszolgáltatóval, szigorúan tilos kiszerződni a szolgáltatást egy közvetítő cégen keresztül, jelen esetben az Urbana Rt.-n keresztül.

„A törvény értelmében 30 napon belül az önkormányzatnak rendeznie kellett volna ezt a helyzetet, vagyis 2017 januárjában már meg kellett volna találni a megoldást a szerződésbontásra” – jelezte Arros Orsolya, RMDSZ-es tanácsos.  Hozzáteszi: mindmáig nem kaptak tájékoztatást arról, hogy mi Székelyudvarhely vezetésének valódi elképzelése, ki fogja és milyen összegből kifizetni a szóban forgó 5 millió eurót. Benedek Árpád Csaba elfogadhatatlannak tartja, hogy a városvezetés a június 29-i tanácsülésen úgy tervez szavazni a szerződésbontásról, hogy mindössze egy nappal előtte küld levelet az RMDSZ-frakciónak, amelyben mindenféle tájékoztatás nélkül szólít fel a határozat elfogadására.  „Hónapok óta folyamatosan szóvá tettük, hogy ezt a helyzetet rendezni kell. Most meg akarnak szavaztatni velünk egy olyan határozatot, amelynek nem ismerjük a potenciális veszélyeit.” – érvel.

Az RMDSZ frakció javasolta korábban egy bizottság felállítását, amely megvizsgálná a szerződésbontás és a vízszolgáltatás újraszerződésének legjobb forgatókönyvét, ugyanakkor kidolgozna egy olyan tervezetet, amely a hivatalos szervek szempontjából is kivitelezhető és elfogadható. Ez a fórum azóta sem jött létre és a városvezetés tervei továbbra is homályosak. Derzsi László, RMDSZ-es tanácsos elmondta: konstruktív ellenzékként a csütörtöki tanácsülésen módosító javaslatokat terjesztenek elő, kizárólag ezek elfogadásával együtt tudják megszavazni a vízszolgáltatóval való szerződésbontást jóváhagyó tanácshatározatot. „Ismernünk kell a városvezetés terveit, meg kell vizsgálnunk minden lehetőséget annak érdekében, hogy az udvarhelyiek érdekei szerint, felelősen dönthessünk” – fogalmazott. (közlemény)  

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS