2019. november 15. péntekAlbert, Lipót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Terrorista propagandával vádolt román férfit fogott el a DIICOT

2017. június 29. 10:03, utolsó frissítés: 10:22

Elfogták a hatóságok azt a 39 éves férfit, akit terrorista propaganda és merénylet megszervezésére utaló szándékkal gyanúsítanak. Az Ibrahimként emlegetett férfit a a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) piteşti-i székhelyére vitték kihallgatás céljából - tájékoztat az intézmény.

A DIICOT tájékoztatása szerint "Ibrahim" 2016 novemberétől a közösségi hálón több személyes oldalt is nyitott, ezeken az Iszlám Állam (Daesh) logóját és fotóit osztotta meg, valamint a terrorszervezet által végrehajtott kivégzésekről készült videókat, abból a célból, hogy új követőket nyerjen meg a szervezet számára.

A hatóságok szerint a férfi 2015 tavaszán alaposan felmérte egy Románia területén lévő katonai bázis bejáratait, útvonalait és kerítését, abból a célból, hogy az adatokat átadja egy olyan terrorista csoport tagjainak, amely magára vállalta a párizsi, 2015. november 13-i merényletet.

A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) szerint a gyanúsított akkor került közel az iszlám egy radikális formájához, amikor több éven át egy EU-tagállamban tartózkodott, ahol kapcsolatot tartott fenn egy dzsihadista csoporttal.

Romániába visszatérve a férfi részletesen dokumentált egy katonai létesítményt, azzal a kinyilvánított céllal, hogy hozzájáruljon egy terrortámadás elkövetéséhez az illető bázison - teszi hozzá a SRI sajtóközleménye. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS