2019. november 14. csütörtökAliz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A szülőknek adott igazat a koronkai évzáróval kapcsolatban a vizsgálóbizottság

2017. június 29. 16:21, utolsó frissítés: 16:21

A koronkai magyar közösség tagjai és a Tholdalagi Mihály Koronkai Közösségért Csoport szerint sikeres volt a négynapos tiltakozási akció, amellyel az iskolát ért rágalmazások ellen tiltakoztak.

A szülők panasszal fordultak a Tanügy Minisztériumhoz, a Maros megyei Tanfelügyelőséghez valamint a prefektúrához, amelyben felháborodásukat fejezték ki a Marius Pascan parlamenti képviselő nyilvánosan közzétett, a koronkai Tholdalagi Mihály Általános iskola ellen irányuló rágalmaiért - áll a csoport közleményében.

A képviselő azzal támadta a helyi iskolát és annak vezetőségét, hogy a tanévzáróról szándékosan kizárták a román ajkú diákokat, mindegyiküknek kizárólag magyar nyelven nyomtatott oklevelet adtak, mindezt kiszínezve korábbi, mondvacsinált rágalmakkal, amelyek a helyi közösségben interetnikus feszültséget keltettek, rontották az iskola hírnevét, megzavarták a pedagógusok és diákok munkáját - írták.

A panasz nyomán a megyei tanfelügyelőség vizsgálóbizottságot küldött az iskolába, a vizsgálat eredménye pedig a szülőknek kedvezett. A főtanfelügyelő arról is biztosította a szülőket, hogy az elkövetkező igazgatói vizsga zökkenő- és minden politikai befolyásolástól mentes lesz.

A koronkai közösség azért fogott tiltakozássorozatba, mert elmondásuk szerint megelégelték a több éve tartó vádaskodásokat, "bizonyos pártpolitikusok lejárató hadműveleteit". Követelik ugyanakkor a politika kizárását az iskolából. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS