2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Marosvásárhely: a katolikus iskola újraalapítását kezdeményezik az RMDSZ tanácsosai

2017. június 29. 17:05, utolsó frissítés: 17:07

Újraalapítaná a Római Katolikus Teológiai Líceumot Marosvásárhelyen az RMDSZ tanácsi frakciója. Erre a lépésre azt követően szánták el magukat, hogy számtalan próbálkozás és egyeztetés csődöt mondott, és mára kilátástalanná vált az iskola ügyének megoldása.

Az RMDSZ-frakció közleményében tudatta, az új iskola az érvényben levő módszertan és törvényes előírások által rögzített lépések szerint lesz létrehozva. Reményeik szerint ez az új iskola a 2018-2019-es tanévtől megkezdheti működését.

"A Szövetség továbbra is kitart az iskolalapítás mellett. Az elmúlt hét hónapban számtalan próbálkozás volt arra vonatkozóan, hogy a jelenlegi iskola jogi helyzete tisztázódjon, hogy a tanintézmény önállóan folytathassa működését, azonban ezek a próbálkozások sikertelennek bizonyultak" - áll a közleményben.

Az RMDSZ-frakció szerint a marosvásárhelyi magyar közösség igénye és akarata egyértelmű, szükség van egy római katolikus felekezetű iskolára.

Az RMDSZ-frakció ugyanakkor közölte, a Római Katolikus Teológiai Líceum számára a 2017-2018-as tanévben az lenne a legjobb megoldás, ha a Bolyai Farkas Elméleti Líceum fiókintézményeként működhetne, és csak akkor szavazza meg az iskolahálózatra vonatkozó határozattervezet a tanácsban, ha ez a megoldás szerepel az előterjesztett dokumentumban.

A katolikus iskolának a Bolyaihoz való csatolása azonban Király András volt kisebbségi oktatási államtitkár szerint nem lehetséges, ezt Mátéfi István, a Bolyai Farkas Elméleti Líceum igazgatója is így gondolja.

Mátéfi István a hét elején azt nyilatkozta a Transindexnek , hogy a struktúra csak az önkormányzat és a tanfelügyelőség közös döntése alapján kerülhet át a Bolyaihoz.

Ilyen döntés azonban nem született, sőt, mi több, a tanfelügyelőség el is utasította ezt a lehetőséget. "Míg az iskolában több mint 300 diák tanul, addig nincs joguk hozzácsatolni azt más intézményhez. Ha a diáklétszám 300 alá esik, akkor az önkormányzat és a tanfelügyelőség közösen dönthet a katolikus líceumnak a Bolyaihoz való hozzácsatolásáról, és ezt a döntést a Bolyainak, mint kész tényt, el kell fogadnia" - mondta az iskolaigazgató. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS