2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bizalmat szavaztak a Tudose-kormánynak

2017. június 29. 18:00, utolsó frissítés: 19:33

Kényelmes többséggel megszavazta a parlament csütörtökön Mihai Tudose 28 tagú kormányát, amelyben a minisztériumok többségét a parlamenti helyek 47 százalékával rendelkező Szociáldemokrata Párt (PSD) vezeti, szabadelvű szövetségese, az ALDE pedig négy tárcát kapott.

A kabinetnek a szükséges 233 helyett 275 törvényhozó szavazott bizalmat: a PNL-ALDE koalíció kormányát a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselői is támogatták. 102 törvényhozó a Tudose-kormány beiktatása ellen voksolt.

Tudose parlamenti beszédében a számok emberének nevezte magát, aki arra vállalkozik, hogy felpörgesse az eddig "behúzott fékkel" haladó szociálliberális kormány teljesítményét. Az új kormányfő a befektetések ösztönzését és költségvetési bevételek növelését nevezte fő feladatának.

Liviu Dragnea, a képviselőház és a PSD elnöke arról beszélt: a választói akaratot a parlament testesíti meg, a kormánynak meg kell értenie, hogy nem diktálnia, hanem végrehajtania kell a politikai döntéseket. A PSD által előidézett kormányválságra utalva azt mondta: jobbnak látták őszintén beismerni, hogy késnek a választási ígéretek teljesítésével, és be akarják hozni a lemaradást, akkor is, ha ez politikai kockázatokkal jár.

A Ben-Oni Ardelean, a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) szónoka egy utópikus, mégis szentírásként magasztalt választási program "fegyveres erejének" nevezte a Tudose-kormányt, amely egy "éjszaka leple alatt" hozott döntéssel "felrobbantaná" a román gazdaságot. Az ellenzéki képviselő arra kérte kormánypárti társait, hogy ne csak a folyósón, hanem a titkos szavazás alkalmával is legyen bátorságuk szembefordulni pártvezetésük "önkényével".

Varujan Vosganian, az ALDE képviselője jobboldali pártként jellemezte pártját, amelyet a demokrácia, a jogállamiság, és a személyi szabadságjogok védelme köt össze koalíciós partnerével, a PSD-vel. Rámutatott: azt szeretnék elérni, hogy az igazságszolgáltatás valóban függetlenné váljon, ami pedig az adópolitikát illeti, nem támogatják az egységes adókulcs módosítását.

Az RMDSZ nevében felszólaló Kelemen Hunor szövetségi elnök azt állította: Romániában sérül a jogállamiság, nem tartják tiszteletben a hatalmi ágak szétválasztását. Úgy vélekedett, az ellen a parlamentnek is fel kell lépnie, a törvényhozás felelőssége a titkosszolgálatok felügyelete, a kormány elszámoltatása. Az RMDSZ elnöke bejelentette, hogy a magyar képviselők és szenátorok bizalmat szavaznak a Tudose-kormánynak, de ez nem biankó csekk, és előre szólnak: nem értenek egyet például azzal, hogy a nyereség helyett az üzleti forgalmat vegyék alapul a társasági adónál.

A parlament bizalmi voksa után az új román kormány tagjai csütörtök este teszik le a hivatali esküt Klaus Johannis államfő előtt. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS