2020. július 3. péntekKornél
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kérőben is lehet magyar helységnévtábla

2017. június 29. 18:09, utolsó frissítés: 19:31

Ma tartotta rendes tanácsülését Szamosújvár önkormányzata. Az utolsó napirendi pontnál a helyi RMDSZ frakció vezetője szólalt fel a mezőségi városhoz tartozó Kérő település helységnévtáblája ügyében, ugyanis a falu magyar lakosainak számaránya eléri a kötelező minimumot, mégsincs magyarul kiírva a település neve.
„A Kérőben lakó magyaroknak is joguk van a kétnyelvű helységnévtáblához, ezért is álltunk ki a tanács elé ezzel a kéréssel. A település eleget tesz a törvény által előírt feltételeknek, így jogos a kérésünk, hogy helyezzék ki a magyar helységnévtáblát is a falu bejárataihoz” – nyilatkozta Juhos Tamás, szamosújvári RMDSZ-es tanácsos.

A tanácstestület tagjai egyetértettek a törvény betartásának fontosságával és javasolták a jogi előkészítését a táblák kihelyezésének.

A jelenlegi törvénykezés értelmében minden olyan településen ahol a kisebbség számaránya eléri a 20 százalékot a helyi önkormányzat köteles a kisebbség nyelvén is kihelyezni a település bejáratát jelző helységnévtáblákat, a közintézmények névtábláit, a hivatalokban biztosítani kell a kisebbség nyelvén történő ügyintézést. Az RMDSZ parlamenti képviselői május 23-án iktatták azt a törvénymódosítási javaslatot, melynek értelmében a nyelvhasználati küszöböt 20-ról 10 százalékra csökkentenék, valamint bevezetne egy úgy számszerűsített küszöböt is. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS