2020. február 19. szerdaZsuzsanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Újjáépítik egész Erdővidék úthálózatát

2017. június 29. 18:13, utolsó frissítés: 18:13

Erdővidék úthálózatának újjáépítését célzó uniós pályázatokról, a gyermekvédelmi rendszer átalakításáról, további térfigyelő kamerák elhelyezéséről döntött többek között júniusi soros ülésén Kovászna Megye Tanácsa, amely ez alkalommal Nagybaconban ülésezett.

"Nem véletlen, hogy Nagybaconban tartjuk a kihelyezett ülést, ugyanis elkészült az Erdővidék úthálózatának újjáépítését célzó két uniós pályázatunk, amelyet Brassó, illetve Hargita megyével partnerségben fogunk benyújtani. Egy olyan nagy léptékű projekt ez, amelynek köszönhetően ötven kilométernyi megyei utat építünk teljesen újjá Málnásfürdő – Mikóújfalu – Nagybacon – Bibarcfalva – ágostonfalvi híd – Brassó megyehatár és Barót – Olasztelek – Vargyas – Hargita megye határ útvonalon. A terv tartalmazza 33 km földsánc, 13 km betonozott sánc, 115 áteresz, 16 km járda kialakítását, 2 új híd építését, 16 meglévő felújítását, 6 km védőkorlát elhelyezését is. Reményeink szerint a pályázat elbírálása az idén már megtörténik és a közbeszerzési eljárást követően két éven belül elkezdik a munkálatokat" – tájékoztatta a megyei tanácsosokat és a jelenlevő nagybaconiakat Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. Azzal a kéréssel fordult erdővidékiekhez, hogy az elkövetkező másfél-két évben a helyi önkormányzatok készítsék elő a terepet, végezzék el a szükséges helyi munkálatokat, hogy a későbbiekben ne legyen szükség az út feltörésére. Kovászna megye jövő héten adja le Gyulafehérváron a pályázatot a Központi Fejlesztési Régió Ügynökségéhez.

A tanácsülésen szavaztak még két térfigyelő rendszer kiépítéséről a megyei rendőrséggel együttműködésben. Előpatak községben Hete bejáratánál és Árapatak központjában, Zágonban a Nagyborosnyó felőli bejáratnál helyeznek ki kamerákat.

A tanácsülésen arról is döntöttek, hogy átszervezik az oltszemi gyerekotthont, mert az uniós elvárás szerint fel kell számolni az ilyen nagy létesítményeket. A döntés 52 állami gondozásban levő gyereket érint, a tervek szerint uniós pályázatból Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen és Baróton építenek családi házakat számukra, a pályázat összértéke 2,3 millió euró. Az Árkosi Felnőttképzési Központ felújítására is fognak pályázni a Regionális Operatív Programból, egy 7,9 millió lej értékű pályázatról van szó, most az ehhez szükséges véleményezési dokumentációt és a gazdasági műszaki mutatókat fogadták el.

A megyei tanács jóváhagyta azt is, hogy három intézménye, a Kovászna Megyei Közösségi Személynyilvántartó Hivatal, a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság, és a Művészeti Népiskola részt vegyen a Roncsautó programban, hogy megújítsák gépparkjukat. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS