2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Új, magyar alpolgármestere van Marosvásárhelynek

2017. június 29. 19:14, utolsó frissítés: 19:25

A marosvásárhelyi tanács soros gyűlésének napirendjén szerepelt az alpolgármester választás. Az RMDSZ marosvásárhelyi választmánya és önkormányzati frakciója Makkai Gergelyt javasolta a tisztségre, akinek bizalmat szavazott a testület.

„Tekintettel arra, hogy jogi kényszer állt elő az alpolgármester megválasztására, így az RMDSZ nem engedhette meg, hogy a helyi tanács legnagyobb frakciójaként ne legyen jelöltje és a magyar közösségnek alpolgármestere. Fontos, hogy közösségünk is képviselve legyen a város vezetésében, legyen akihez forduljanak a marosvásárhelyi magyar emberek”- nyilatkozta Vass Levente, a Marosvásárhelyi RMDSZ elnöke.

Makkai megköszönte a bizalmat és jelezte, készen áll a munkára: "igyekszem az önkormányzati és egykori parlamenti képviselőként felhalmozott tapasztalatomat a marosvásárhelyi közösség szolgálatába állítani. Amint megkapom alpolgármesteri jogköreimet, leltárba veszem a város legsürgetőbb ügyeit” – mondta Makkai Gergely, frissen megválasztott marosvásárhelyi alpolgármester.

Az új alpolgármester Marosvásárhelyen született 1952-ben, a középiskolát szülővárosában a Papiu Ilarian Líceumban végezte el 1971-ben, majd a Babeș–Bolyai Egyetemen szerzett földrajztanári diplomát és meteorológusi szakképesítést (1975). A Maros-Bánát Vízügyi Igazgatóság munkatársa volt 1976-tól, itt részt vesz a Maros folyó vízgyűjtő területén levő meteorológiai állomáshálózat anyagfeldolgozásának átszervezésében, majd a veszélyes hidrometeorológiai jelenségeket előrejelző osztályra, 1980-tól a számítástechnikai osztályra helyezték át, ahol a közreműködésével megvalósult Maros menti meteorológiai hálózat informatikus rendszerének terve. 2003-ban megszerezte a környezettudományok doktora fokozatot a gödöllői „Szent István” Egyetemen. 2000 és 2004 között az RMDSZ parlamenti képviselőjeként tevékenykedett.

Tudományos ismeretterjesztő írásait A Hét, Vörös Zászló, valamint a megyei Pedagógusok Háza és a Népi Egyetem keretében földrajzi előadásai során értékesítette. A Marosvásárhelyi Rádió magyar adásának Mikroenciklopédia rovatában szakelőadásokkal szerepelt (1983-tól), majd a magyar adások újrakezdése után folytatva előadásait.

Makkai Gergely mellett a Szociáldemokrata Párt részéről Sergiu Papuc tölti be a második alpolgármesteri tisztséget. (közlemény/hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS