2020. június 3. szerdaKlotild
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Odamondott Johannis a Tudose-kormány eskütételén

2017. június 30. 08:55, utolsó frissítés: 08:55

Felszólította Klaus Johannis államfő a PSD és az ALDE alkotta koalíciót, valamint az RMDSZ-t, hogy vessenek véget "ennek a pénz- és adóügyi hirtelenkedésnek", mert a polgárok biztosítékokat szeretnének a tekintetben, hogy a kormány a jogállamot védi.

"Kedves koalíció és RMDSZ, az állampolgárok nevében kérem önöket, hagyják már abba ezt a pénz- és adóügyi hirtelenkedést. Szolidaritási hozzájárulás (...), legyenek szolidárisak a román néppel, és kormányozzanak felelősen. Úgy kormányozzanak, hogy ne lépjük túl a 3 százalékos költségvetési hiányt. Úgy kormányozzanak, hogy a polgárok érezzék, a kormány a jogállamot védi. Nem szeretnék a 13-as rendelethez hasonló kisiklásokat. Mindent tegyenek meg azért, hogy NATO- és európai uniós partnereinknek, szövetségeseinknek megmutassuk, komoly emberek, komoly ország vagyunk, akik esetleges politikai kisiklásainkkal együtt betartjuk vállalásainkat" - mondta Johannis a Tudose-kormány minisztereinek eskütételét követően.

Az államfő ugyanakkor felszólította a kormányt, tartsa be azt a vállalást, miszerint a bruttó hazai termék két százalékát védelmi kiadásokra fordítja.

"Bizonyítsák be, hogy képesek vagyunk betartani azt a vállalásunkat, miszerint a bruttó hazai termék két százalékát védelmi kiadásokra fordítjuk, ahogyan azt NATO-szövetségeseinknek megígértük. Bizonyítsák be, hogy ellenőrzés alatt tudjuk tartani az államháztartási hiányt, hogy támogatjuk a köz- és magánberuházásokat, hogy továbbra is növekvő gazdaságunk lesz, ahogyan azt európai uniós partnereink előtt vállaltuk. Azt kívánom, hogy ez a második kormányzási próbálkozás legyen sikeresebb, mint az első! (...) Még egyszer, sok sikert!" - zárta beszédét Johannis. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS