2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

802-en kapták el idén a kanyarót Szatmár megyében

2017. július 03. 13:11, utolsó frissítés: 13:11

Több mint 800 kanyarós megbetegedést regisztráltak idén Szatmár megyében. A legtöbb esetben beoltatlan gyerekekről van szó, tájékoztatott hétfőn Macrina Mihai, a Szatmár megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) vezetője.

"2017 januárjától kezdődően Szatmár megyében 802 kanyarós megbetegedést regisztráltunk. Március, április és május hónapokban volt több megbetegedés, amikor megnőtt a légúti vírusos megbetegedések vagy hűlések száma is. Adataink alapján a vidéki környezetben élőket érintette leginkább a kanyaró. A fertőzés legtöbb esetben olyan beoltatlan gyerekeket érintett, akik szegényebb közösségekből származnak" - mondta a DSP vezetője, aki hozzátette, hogy sok esetben egy év alatti gyerekek érintettek, ugyanis az oltásokat optimális esetben 12 hónapos korban kapják a kiskorúak, de a csecsemők elkapják a fertőzést nagyobb testvéreiktől vagy a közösségből.

Macrina Mihai szerint a 15 évnél idősebb kiskorúakat is érintette a betegség, sőt egy halálesetet is számon tartanak.

A Szatmár megyei DSP vezetője elmondta, hogy mintegy 200, kanyaró, mumpsz és rózsahimlő elleni (MMR, román rövdítésén ROR) oltásuk van készleten, és több mint 1.600 dózist osztottak ki a családorvosoknak. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS