2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Oana Mardare esetében eljáró csendőrök kivizsgálását kéri Csoma és Dohotaru

2017. július 03. 15:56, utolsó frissítés: 15:56

Beadvánnyal fordulnak a belügyminisztériumhoz és a Kolozs Megyei Prefektúrához Csoma Botond RMDSZ-es, Adrian Dohotaru USR-s és Horia Nasra PSD-s képviselők, amelyben azt kérik, hogy vizsgálják ki a csendőrség fellépését Oana Mardare színésznővel szemben, akit kiemeltek a tömegből a Noua Dreaptă tüntetésén. Emellett a beadványban kitérnek arra is, hogy a csendőrség meglökdöste a helyszínen levő egyik újságírót is.

Csoma Botond és Adrian Dohotaru hétfőn közös sajtótájékoztatóján kiértékelte a kolozsvári LMBTQ-felvonulás kapcsán történteket. Elítélik azt a módot, ahogy a polgármesteri hivatal eljárt a felvonulás engedélyeztetése kapcsán, szerintük kettős mércét alkalmazott akkor, amikor a gyűlöletbeszédet és diszkriminációt terjesztő fasiszta szervezet számára a város központjában biztosított helyszínt, miközben a normalitásért, az inklúzióért és az emberi jogokért kiállókat a város egy erősen félreeső utcájába száműzte.

Az önkormányzat a felvonulás szervezőinek 21 kérését utasította el, és végül a 22. kérésre bólintott rá.

Az első 15 kérésben központi útvonalakat kértek a szervezők, többek között kérték az Avram Iancu teret is, azonban azt a választ kapták, hogy a teret egy éppen akkor zajló kézművesvásár miatt nem használhatják. Ehhez képest a Noua Dreaptă megkapta az Avram Iancu teret, úgy látszik, az ő esetükben már nem jelentett problémát, hogy ott éppen egy kézműves vásár zajlott.

A képviselők kijelentették, szolidaritást vállalnak a csendőrség által előállított Oana Mardare színésznővel, akit arra bátorítanak, hogy forduljon bírósághoz a vele szembeni hatósági eljárás miatt. Amennyiben így dönt, akkor jogi támaszt kínálnak fel neki. Hangsúlyozták, a romániai büntetőeljárás szerint a sértett félnek kell bírósághoz fordulnia, más ezt nem teheti meg helyette.

Adrian Dohotaru elmondta, Carmen Dan belügyminisztert felkérik, hogy vizsgáltassa ki, megfelelően jártak-e el a csendőrök. A beadványban az újságírók meglökdösésére is kitérnek, azonban elvárják, hogy az újságíróegyesület is a belügyminisztériumhoz forduljon. A parlamentben a parlamenti nyári szünet miatt nem fogalmazhatnak meg interpellációt.

A sajtótájékoztatón a képviselők ugyanakkor elítélték, hogy a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal kulturális főosztályának vezetői tisztségét a szélsőjobboldali, fasiszta nézeteket valló Vasile Ioan Ţene kapta meg. Ţene a magyarellenességéről ismert Gheorghe Funar egykori rosszemlékű polgármester kabinetfőnöke volt, internetes publikációja révén terjeszti fasiszta, nacionalista, xenofób, antiszemita és magyarellenes nézeteit. Ennek ellenére senki nem akadályozta meg előléptetését.

„Ioan Ţenet a kulturális osztály vezetőjévé nevezték ki, amely megengedhetetlen egy magát multikulturálisnak valló, az interkulturális párbeszédre törekedő városban. Furcsa az, hogy ő volt az egyetlen, aki megpályázta ezt a tisztséget. Ő pályafutása során számos szexuális, etnikai, vallási kisebbséget és közösséget megsértett, illetve a Noua Dreaptă szervezettel ápolt kapcsolata alkalmatlanná teszi ennek a tisztségnek a betöltésére” - jelentette ki Csoma Botond. Újságírói kérdésre, miszerint tart-e attól, hogy a kolozsvári magyar közösség kulturális programjaira ezentúl kevesebb közpénzt fognak kiutalni, Csoma elmondta, elsősorban nem pénzügyi, sokkal inkább morális kérdés, hogy egy ilyen nézeteket valló illető elfoglalhat-e egy ilyen köztisztséget.

A román többségnek is ki kell nyilvánítania nemtetszését azzal kapcsolatosan, hogy Ţene a kulturális igazgatóság vezetője lehet, hiszen nem tesz jót a város hírnevének. A képviselők elmondták, közigazgatási bírósághoz folyamodnak, ahol kérni fogják Ţenének a tisztségből való eltávolítását a személye kapcsán felmerült kifogások miatt.

Adrian Dohotaru elmondta, támogatja az USR Kolozs megyei szervezete a bejegyzett élettársi kapcsolatot. Csoma Botond emlékeztetett, hogy a parlamentben a bizottságokban van a bejegyzett élettársi kapcsolatra vonatkozó törvénytervezet.


A szociális lakásalap növelését kezdeményezik

A képviselők közösen szociálislakás-törvényt fognak benyújtani a parlamentbe, amelyben kezdeményezik a szociális lakásalap növelését, és a szociális lakások pályázati feltételeinek országos egységesítését. Adrian Dohotaru elmondta, Romániában az alacsony jövedelmű személyek számára nem léteznek kormányzati programok megfelelő lakóhely biztosítására, sőt, sokszor súlyos diszkrimináció éri őket: példaként a Patarétre erőszakkal kiköltöztetett mintegy 1500 roma és nem roma család esetét hozta fel. Elmondta, Romániának sürgősen foglalkoznia kell a szociális lakásalap növelésével, hiszen az Európai Unióban az állami lakásalap 30%-os, míg Romániában ez az arány 2%.

A sajtótájékoztatón eredetileg Horia Nasta PSD-s képviselőnek is jelen kellett volna lennie, azonban egyéb elfoglaltságai miatt végül távolmaradt.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS