2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Alpolgármester a kolozsvári Pride-ról: egy elég volt

2017. július 04. 12:33, utolsó frissítés: 13:05

A jövőben nem engedélyeznek melegfelvonulást Kolozsváron - erre enged következtetni Dan Tarcea alpolgármester nyilatkozata, amely a Realitatea FM rádióban hangzott el kedd reggel.

A műsorvezető "a szombati incidensről" kérdezte az alpolgármestert, aki azt mondta, ők azt tették, amit kellett, mindkét eseményt - a Szamos-parti melegfelvonulást és a Noua Dreapta szélsőjobbos szervezet ellentüntetését a Bocskai téren - engedélyezték. A melegfelvonulás szervezői több kérést nyújtottak be, végül sikerült egy olyan időpontot és helyszínt találni, amelyet engedélyezhettek - mondta. "Sajnos az egyik eseményen elfajult a helyzet" - fogalmazott az Oana Mardare színésznő tömegből kiemelésével kapcsolatban, és sajnálatát fejezte ki, amiért lehetett volna ez "elegáns" is, hogy kiderüljön, Kolozsvár "kozmopolita, nyitott, toleráns város, ahol mindenkinek van helye".

A műsorvezető azon kérdésére, hogy a jövőben engedélyeznek-e hasonló felvonulást, Tarcea azt mondta, úgy gondolja, egy ilyen elég, a melegek "már elmondták, amit akartak", és "vannak más városok is Romániában", ahol a szempontjaikat kinyilváníthatják.

A rádióműsort a Facebookon is élőben közvetítették, itt lehet megtekinteni, az adott témáról 2:20 - 4:20 között esik szó.

A nyilatkozatra Lucian Dunăreanu aktivista, a Pride szervezője a Cluj Pride Facebook-oldalán reagált. Azt írta, meglepte őket Tarcea nyilatkozata, és remélik, hogy félreértés történt, és valójában azt akarta mondani, hogy a Noua Dreapta gyűlöletkeltő megmozdulásait fogják betiltani. Arról biztosítják a támogatóikat, de a hatóságokat is, hogy továbbra is megvédik állampolgári jogaikat. Az alpolgármesternek nem tisztsége jelenleg dönteni egy LGBTQ-jogokért szervezett megmozdulás betiltásáról, és felelősségteljesebben kellene nyilatkoznia - áll még a bejegyzésben.

Szombaton zajlott Kolozsváron az első melegfelvonulás, amelyen több mint 800 résztvevő nagyrészt fehér pólókban, csendben vonult fel a Szamos partján engedélyezett rövid útvonalon az LGBTQ-közösség jogaiért. Néhány órával később a Noua Dreapta szélsőjobbos szervezet a "hagyományos család védelmében" tartott ellentüntetést a Bocskai (Avram Iancu) téren, amelyen egy melegjogi aktivista, Oana Mardare színésznő is megjelent. A színésznőt a szervezők kérésére a csendőrség eltávolította a helyszínről, azzal az indokkal, hogy megzavart egy engedélyezett megmozdulást.

A témában írt cikkeink itt elérhetők. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS