2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A magyarellenes hangulatkeltésről számolt be Sógor Csaba az EP-ben

2017. július 04. 16:43, utolsó frissítés: 16:43

A legutóbbi romániai kormányválság alatt - a sajtóban és politikai elit körében - tapasztalt magyarellenes hangulatkeltésről tájékoztatta Sógor Csaba az Európai Parlament plénumát. Az EP-képviselő szerint ez rendkívül veszélyes a romániai demokráciára és az etnikumközi viszonyok stabilitására.

A hétfő esti strasbourgi ülésen Sógor Csaba egyperces felszólalásban hívta fel képviselőtársai figyelmét a romániai magyarellenes hangulatkeltésre. „Ezzel a cél a politikai válság megoldásának elodázása lehetett, ám közben sikerült a román közvéleményt a 1,3 milliós őshonos magyar kisebbség ellen hangolni” – magyarázta a képviselő.

Sógor Csaba elmondta, hogy az ellenzéki pártelnökök szélsőséges kirohanásai mellett a különböző hírcsatornákon az újságírók dezinformációs kampányt folytattak, teljesen hamis képet festve az országban élő magyarokról, más esetekben alkotmányellenesnek állítva be olyan jogos és legitim kéréseket, amelyekre az ország kötelezettséget vállalt nemzetközi megállapodások ratifikálásával.

„A párbeszéd elutasítása a többség-kisebbség viszony rendezésében soha nem vezet jóra, ezt tapasztalhatták Európa népei is” – mondta a képviselő. Sógor Csaba reményét fejezte ki, hogy Romániában a többség hajlandó lesz tárgyalóasztalhoz ülni, hiszen a kisebbségben bármikor partnerre talál és így el lehet jutni egy többség-kisebbség megállapodáshoz, egy „új kezdethez a román-magyar kapcsolatokban”. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS