2020. május 28. csütörtökEmil, Csanád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Alkotmányossági óvást nyújtott be a PNL a közszolgálati rádió és televízió működését szabályozó törvény módosítása ellen

2017. július 04. 17:53, utolsó frissítés: 17:53

Megtámadta az alkotmánybíróságon a Nemzeti Liberális Párt (PNL) a Román Rádiótársaság és Román Televízió-társaság működését szabályozó törvényt módosító jogszabályt. A PNL azt kéri, hogy az alkotmánybíróság a törvény teljes egészére mondja ki az alkotmányellenesség tényét. A liberálisok szerint ugyanis a jogszabály jelenlegi formájában visszafordíthatatlanul tönkreteszi a két nemzeti jelentőségű autonóm intézmény státusát és működését.

Az érvelésben a PNL kifejti, hogy június 20-án a szenátus - döntő fórumként - lényegi módosításokkal fogadta el a tervezetet a képviselőházban elfogadott változathoz képest, ami sérti a kétkamarás parlament alapelveit, ugyanakkor nem tisztázza a két intézmény jogállását azt követően, hogy eltörölték a lakosság által fizetett rádió és televízió illetéket.

A PNL szerint a szóban forgó jogszabály alapvető alkotmányos jogokat sért, túlságosan nagy hatáskört biztosít az állami hatóságoknak, ami nincs összhangban az Emberi Jogok Európai Bírósága, valamint a Velencei Bizottság előírásaival.

Az indoklásban az is olvasható, hogy az új törvény teljes mértékben ellehetetlenítette a Radio România Internaţional és a TVR Internaţional csatornák tevékenységét azáltal, hogy megszüntette a külhoni románok számára készítendő műsorok finanszírozását.

A PNL hozzáteszi, az új törvény már nem teszi lehetővé nagy jelentőségű kulturális, művészeti vagy sportesemények közvetítésének finanszírozását, ami sérti a román állampolgárok tájékoztatáshoz való jogát.

Az alkotmánybíróság július 12-én tárgyalja a Nemzeti Liberális Párt alkotmányossági kifogását a Román Rádiótársaság és Román Televízió-társaság működését szabályozó jogszabállyal kapcsolatban. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS