2020. január 23. csütörtökZelma, Rajmund
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kövesit bírálják a felmentett ügyészek, az igazságügyi miniszter nem kommentál

2017. július 05. 11:08, utolsó frissítés: 11:25

Nem az igazságügyi miniszter feladata kommentálni Doru Ţuluş és Mihaiela Iorga ügyészek Laura Codruţa Kövesire vonatkozó kijelentéseit - jelentette ki Tudorel Toader.

"Igazságügyi miniszterként nem az én feladatom, hogy az ügyészek nyilatkozatait kommentáljam. Ha jól értettem, a Legfelső Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) ellenőrző testülete foglalkozik az üggyel. És ha jól értettem, bűnügyi kivizsgálás is indult. Az ellenőrző testület tagjai illetékesek abban, hogy leellenőrizzék az állítások igazságtartalmát, súlyosságát - esetleg megállapítást nyer, hogy az igazságszolgáltatás függetlensége és megítélése sérült. Nem az igazságügyi miniszternek kell véleményt nyilvánítania a sajtó előtt" - mondta Toader.

Mihaiela Iorga azt nyilatkozta kedden, hogy hosszabb ideje feszültség van közte és Laura Codruţa Kövesi főügyész között, valószínűleg azért, mert nem teljesített bizonyos kéréseket.

Példának két esetet hozott fel. Az egyikben, nyomásnak engedve, egy személy előzetes letartóztatásának meghosszabbítását kérte, noha ez már nem volt indokolt. A másik Elena Udrea ügyére vonatkozik, amelyben Iorga úgy foglalt állást, hogy amíg a parlament nem adja belegyezését, nem lehet letartóztatni a volt képviselőt.

Doru Ţuluş azt nyilatkozta miután kedden kihallgatták a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsnál, hogy Laura Codruţa Kövesi főügyész 'soha nem szerette különösképpen', és a lehallgatási botrány jó okot adott arra, hogy a főügyész 'kizárólag szubjektív alapon tisztogasson'. Hozzátette, hogy a DNA-nál soha, senki 'nem kérte' tőle , hogy 'egyféleképpen' járjon el valamely ügyben.

Kérdésre válaszolva Ţuluş azt mondta, hogy nem ő készítette a sajtóban megjelent felvételeket. A hazugságdetektort valóban elutasította, egyrészt, mert írásban már nyilatkozott, másrészt, mert a vizsgálatot olyan valaki vezeti, aki maga is részt vett a gyűlésen, harmadrészt azért, mert ahogy 'odaszóltak' telefonon, Excellenciád, gyere le, mert meghoztuk a gépet, az elfogadhatatlan.

Ţuluş hozzátette: nem alakultak ki szekértáborok a DNA-n belül és a maga részéről ragaszkodik ehhez az intézményhez.

Kifejtette: sem Laura Codruţa Kövesi főügyész, sem másvalaki a DNA-ból, soha nem kérte tőle, hogy 'egyféleképpen' járjon el valamely ügyben.

Tudorel Toader azt is elmondta, hogy amint a CSM ellenőrző testülete kiértékelte a DNA-t és a legfőbb ügyészséget, a minisztérium is le fogja vonni saját következtetéseit.

Arra az újságírói kérésre, hogy osztályozza az Országos Korrupcióellenes Ügyészség vezetőjét, Toader úgy felelt: "nem vagyunk az iskolában, hogy jegyeket adjunk".

Laura Codruţa Kövesi azon kijelentésére, hogy az általa vezetett intézménynél számos ellenőrzést végeztek, az igazságügyi miniszter úgy reagált: azoknak a kiértékeléseknek a során, amelyekről Kövesi beszél, egyedi eseteket vizsgáltak meg, de átfogó ellenőrzés 2007 óta nem történt a DNA-nál. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS