2020. június 3. szerdaKlotild
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elutasította az alkotmánybíróság a büntetések csökkentéséről szóló törvény óvását

2017. július 05. 15:13, utolsó frissítés: 15:13

Elutasította az alkotmánybíróság szerdán a büntetések végrehajtását szabályozó törvényt módosító jogszabály ellen benyújtott óvást. Az alkotmányossági kifogást a PNL és az USR összesen 51 képviselője nyújtotta be.

A büntetőjogi eljárás során kiszabható, szabadságkorlátozással járó büntetések és intézkedések végrehajtását szabályozó 2013/254-es törvényt módosító jogszabály ellen 51 liberális és USR-s képviselő emelt alkotmányossági kifogást.

A képviselőház május 9-én fogadta el döntő fórumként a büntetés-végrehajtási törvény tervezetét. Az elfogadott változat szerint minden, nem megfelelő fogvatartási körülmények között letöltött 30 napért 6 nappal lerövidül a foglyok büntetése. Az USR azt a változatot támogatta, amely szerint csak 3 nap járt volna minden 30 nap után, amelyet rossz körülmények között töltött le a fogoly.

Akkori sajtóközleményében az USR túlzottaknak nevezte a nem megfelelő körülmények között, illetve munkával töltött fogvatartási időért járó kedvezményeket és bejelentette, hogy alkotmányossági kifogást emel a jogszabály ellen, amely szerinte "bújtatott közkegyelem".

Ugyanakkor a Mentsétek meg Romániát Szövetség úgy vélte, a jogszabály diszkriminálja a rosszabb anyagi körülmények között lévő foglyokat, ugyanis az elfogadott változat szerint hamarabb szabadulnak azok, akik ingyen dolgoznak a börtönben, mint azok, akik fizetést kapnak munkájukért, márpedig az ellenszolgáltatás nélküli munkát csak azok végezhetik, akiknek tehetős a családjuk, és így nem szorulnak rá a fizetésre.

Silviu Dehelean USR-s képviselő, a jogi bizottság tagja akkor úgy vélekedett, hogy ezzel a jogszabállyal a PSD csak új módszereket keres arra, hogy mentőövet nyújtson a "közpénzekből való rendszeres lopásért elítélt párttagjainak és politikai klientúrájának". (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS