2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Másodszor is pert nyertek az Erdély-zászló miatt megbírságolt néppártosok

2017. július 05. 18:53, utolsó frissítés: 18:53

Másodjára is az Erdélyi Magyar Néppártnak adott igazat a bíróság a csendőrséggel szemben a március 15-i, Erdély-zászló használata miatti büntetések perében

Bizonyára emlékeztek rá, hogy március 15-én négy személyt büntetett meg a kolozsvári csendőrség, amiért azok Erdély-zászlóval kezükben vonultak fel az ünnepi eseményen. A kiállított jegyzőkönyvek megsemmisítését bíróságon kezdeményezte az Erdélyi Magyar Néppárt által megbízott ügyvéd. Korábban – első fokon – Soós Sándor, az Erdélyi Magyar Néppárt országos alelnöke már szintén pert nyert a csendőrséggel szemben.

Ez alkalommal – július 3-án – Luka Lehel György perére került sor. A tárgyalásra tanúként beidézték Boros Istvánt, aki Luka Lehel Györggyel közösen vonult március 15-én, Czirmay Zoltánt, az RMDSZ kolozsvári szervezetének ügyvezető elnökét, valamint Csoma Botondot, az RMDSZ Kolozs megyei elnökét, parlamenti képviselőt.

A bíró a tanúk meghallgatása után meghozta a döntést, miszerint első fokon igazat adott a Néppárt által megbízott ügyvédeknek és elrendelték a büntetésről szóló jegyzőkönyv megsemmisítését.

A következő per szeptember 27-én lesz, akkor Fancsali Ernő ügye kerül napirendre.

A döntés után Soós Sándor elmondta, hogy bizakodnak abban, hogy a többi pert is megnyerik. „A szervezési hibából is fakadó kellemetlenségek elkerülése érdekében a Néppárt felszólítja az RMDSZ-t, hogy a nemzeti ünnepek szervezésében minden esetben legyen egyeztetés a magyar politikai pártok között, hogy nemzeti ügyeink és szimbólumaink megvédését egységesen és hatékonyan tudjuk képviselni a román hatóságokkal szembe” – mondta Soós. (hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS