2020. január 24. péntekTimót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Iohannis: Romániában tarthatják jövőben a Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozót

2017. július 06. 18:18, utolsó frissítés: 18:18

2018-ban Romániában tartják a Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozót - jelentette be csütörtökön Klaus Iohannis államfő Varsóban.

Az elnök azt mondta: szeretné, ha a Három Tenger Kezdeményezés jövő évi, Romániában sorra kerülő csúcstalálkozóján olyan indítványok születnének, amelyek nem távolítják el a résztvevő államokat az Európai Uniótól, hanem ellenkezőleg: amelyek tökéletesen beillenek az Európai Unió átfogó céljaiba.

Iohannis kiemelte, a kezdeményezés egyik fő célkitűzése az észak-déli folyosók megvalósítása, amelyek kiegészítenék a kelet-nyugati folyosókat. "Közúti és vasúti szállításról, adatcseréről, energiaszállításról van szó' - magyarázta az államfő.

Klaus Iohannis szerint lehetséges, hogy a romániai csúcstalálkozónak is lesz egy meghívott vendége, mint ahogy Donald Trump USA-elnök a varsói találkozó vendége.
Az elnök felidézte, hogy a Három Tenger Kezdeményezés első találkozójára 2007-ben, New York-ban került sor, az ENSZ közgyűlésének margóján.

A Balti-, az Adriai- és a Fekete-tengerre utaló Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozóján tizenkét ország vezetői vesznek részt: Ausztria, Bulgária, Csehország, Észtország, Horvátország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Magyarország, Románia, Szlovákia, Szlovénia. Donald Trump USA-elnök meghívott vendégként van jelen a csúcstalálkozón.

A kezdeményezés célja, támogatást nyújtani az Adriai-, a Balti- és a Fekete-tenger által határolt földrajzi régió államai közötti együttműködésre olyan területeken, mint az energia, a szállítás, a távközlés és a környezetvédelem.
(Agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS