2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Rise Project szerkesztőségében vizsgálódik az ANAF

2017. július 06. 20:02, utolsó frissítés: 20:04

Magyarázatot kért Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke a pénzügyminisztertől és az adóhivatal (ANAF) vezetőjétől, miután az ANAF felügyelői megjelentek a tényfeltáró újságírókat és aktivistákat tömörítő Rise Project szerkesztőségében.

Dragnea az AGERPRES hírügynökséghez eljuttatott közleményében azt írja: a sajtóból értesült arról, hogy az ANAF inspektorai ellenőrzést tartottak a Rise Project szerkesztőségében. 'Mivel egy idő óta a Rise Project a személyemmel kapcsolatos témákról ír, kijelentem, hogy semmi közöm nincs az ANAF felügyelői megjelenéséhez, felháborítanak a történtek, az az érzésem, hogy le akarnak járatni' - olvasható Dragnea közleményében, aki leszögezi, hogy az állami intézmények nem avatkozhatnak bele egy sajtóintézmény életébe, akkor sem, ha az illető sajtóintézmény egy politikusról közöl cikkeket.

Dragnea szerint ez a fajta eljárás 'szomorú emlékű elnöki rezsimre' vall." Azt kérem, hogy a pénzügyminiszter és az ANAF vezetője adjon magyarázatot az ANAF inspektorainak a Rise Project szerkesztőségében való jelenlétére. Azt akarom, hogy a magyarázat nyilvános legyen' - jelentette ki Dragnea.

A sajtószabadság tiszteletben tartását monitorozó ActiveWatch elítélte a történteket. Úgy véli, hogy az adóellenőrök megjelenése a Rise Project szerkesztőségében szoros összefüggésbe hozható azzal, hogy a Rise Project az utóbbi időben Liviu Dragnea ügyei kapcsán kezdett oknyomozó munkába.

"Két nappal ezelőtt Liviu Dragnea perrel fenyegette meg a Rise Project szerkesztőségét, miután a Rise újságírói megkérték, fejtse ki álláspontját egy vele kapcsolatos ügyben. Úgy véljük, egy kétségbeesett próbálkozásnak vagyunk tanúi, amelynek célja, hogy meggátolja a politika csúcsembereit kompromittáló információk elterjedését' - fejtette ki az ActiveWatch, amely a romániai sajtószabadság 15 évvel ezelőtti állapotához, valamint a Magyarországon, Lengyelországban és Törökországban található helyzethez hasonlítja az esetet.

Az ActiveWatch ugyanakkor felkérte a politikai vezetőket és közintézmények vezetőit, hogy tartsák tiszteletben az újságírók munkáját, és ne tegyék tönkre a sajtószabadság terén az utóbbi években elért jelentős eredményeket. (Agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS